Учените разкриха тайната на автоматичната междупланетна станция Вояджър 1“. Тя

...
Учените разкриха тайната на автоматичната междупланетна станция Вояджър 1“. Тя
Коментари Харесай

„Излел е Дельо Хайдутин“ ще напусне влиянието на Слънцето след 10 години

Учените разкриха тайната на автоматизираната междупланетна станция „ Вояджър 1 “. Тя е станала първият ръкотворен обект, излязъл в междузвездното пространство (но не е напуснал Слънчевата система). Резултатите от проучванията на създателите са оповестени в сп. Astrophysical Journal Letters, написа Eurekalert.

Експертите са съумели да отговорят на въпроса за разминаванията в данните, получени от сондата в средата на 2012 година, когато „ Вояджър 1 “ излезе в междузвездното пространство (тоест напусна хелиосферата), с други наземни и орбитални наблюдения. Специалистите се интересували от данните за магнитното поле в региона, в която се намира „ Вояджър 1 “.

Данните от станцията свидетелствали, че след своето 35-годишно странствуване сондата е напуснала рамките на хелиосферата – магнитния аналог на атмосферата на планетите. През декември 2011 станцията се озовала в хелиопаузата, отделяща хелиосферата от междузвездното пространство.

Тогава „ Вояджър 1 “ следил многократно нарастване на количеството високоенергийни електрони, летящи към Слънцето от междузвездното пространство. След това, в първата половина на 2012 година, станцията фиксирала повишаване на равнището на галактичните галактически лъчи.

В края на август 2012 тя престанала да следи значимо количество частици безоблачен вятър, напуснала хелиосферата и излязла в междузвездното пространство. Но не всички учени считат, че станцията е преодоляла хелиопаузата, където протича прекъсване на слънчевия вятър от междузвездните частици.

Тези откриватели считат, че преходът през хелиопаузата би трябвало да се съпровожда с характерно изместване в следените характерности на магнитното поле, каквото не се следило. Освен това посоката на магнитното поле в региона на „ Вояджър 1 “ се отклонява с 40 градуса от предстоящото.

© Kristi Donahue, UNH-EOS

Измервания, извършени благодарение на спътника IBEX (Interstellar Boundary Explorer), предопределен за проучване на границите на Слънчевата система, посочили, че следената от „ Вояджър 1 “ посока на магнитните линии се явява вярна и обвързвана със разстройствата, които оказва Слънчевата система на галактичното магнитно поле.

Според изчисленията на учените през 2015 година „ Вояджър 1 “ ще напусне рамките на смутеното поле. Специалистите означават, че освен за следващ път са съумели да потвърдят, че станцията е напуснала хелиосферата, само че и да открият, че след 10 години тя ще се озове отвън зоната на въздействие на Слънцето.

Станцията „ Вояджър 1 “ е изпратена в Космоса на 5 септември 1977 година. Нейната цел е установяване на границите на Слънчевата система. На станцията се намира златна плоча, на която е посочено ситуацията на Земята и са записани няколко изображения и звуци. Сред тях е и песента „ Излел е Дельо Хайдутин “ на Валя Балканска.

В момента „ Вояджър 1 “ е най-далечният и най-бързодвижещ се ръкотворен обект. Станцията се намира на повече от 130 астрономически единици от Слънцето. Една астрономическа единица се равнява на дистанцията сред Земята и Слънцето, и се прави оценка почти на 150 млн. километра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР