Учените от Университета на Източна Англия стигнали до извода, че

...
Учените от Университета на Източна Англия стигнали до извода, че
Коментари Харесай

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт

Учените от Университета на Източна Англия стигнали до извода, че една чашка боровинки дневно намалява риска от сърдечно-съдови болести, оповестява в пресрилийза си MedicalXpress.

В проучването са взели участие 138 души на възраст от 50 до 75 години с наднормено тегло и диагностициран метаболитен синдром. Доброволците хапвали ту по 150 грама боровинки дневно, ту 75 грама. На някои от участниците били давани подправени боровинки, направени от изкуствени ароматизатори, оцветители и подсладители.

Оказало се, че най-високата доза боровинки намалява риска от сърдечно-съдови болести с 15 %. Според специалистите, това се дължи на обстоятелството, че горският плод е богат на антоциани, които намаляват възпалителните реакции.

Метаболитният синдром е положение, което се характеризира с увеличение на масата на висцералната лой (по корема), с намалена сензитивност към инсулина, а също по този начин и с високо кръвно налягане. Наличието на този синдром усилва риска от развиване на сърдечно-съдови болести, диабет и инсулт.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР