Учените от Медицинския център на Университета в Рочестър (САЩ) установиха,

...
Учените от Медицинския център на Университета в Рочестър (САЩ) установиха,
Коментари Харесай

Дълбокият сън ефективно премахва натрупания през деня биохимичен „боклук“

Учените от Медицинския център на Университета в Рочестър (САЩ) откриха, че единствено по време на бездънен сън мозъкът може дейно да отстрани насъбрания денем биохимичен „ отпадък “, да вземем за пример токсичните протеини.Нарушенията в механизма на такова “почистване ” водят до появяването на невродегенеративни болести, в това число Болест на Алцхаймер и деменция.

 m1 - Дълбокият сън дейно отстранява насъбрания денем биохимичен „ отпадък “
Авторът на проучването Мейкън Недергаард (Maiken Nedergaard) декларира: “Сънят е нужен за естественото действие на системата за “почистване ” на мозъка и както демонстрира това проучване, колкото по-дълбоко спим, толкоз по-добре. В допълнение, констатациите удостоверяват към този момент все по-убедителните доказателства в интерес на хипотезата, че от качеството на съня или степента на неговата липса може да се реши за вероятността от болест на Алцхаймер и деменция. ”

 Мейкън Недергаард
Мейкън Недергаард Учените изследват по какъв начин дълбочината на съня въздейства върху действието на лимфната система – системата за събиране на “боклука ” на мозъка, състояща се от мрежа от канали, през които циркулира цереброспиналната течност.Група от учени, отпред с Мейкън Недергаард го откриха през 2012 година Задачата на тази система е да отстрани разнообразни биохимични “боклуци ” от мозъка.Известно е, че натрупването на токсични протеини, като ß-амилоидни протеини и тау-протеини в невроните, води до развиване на заболяването на Алцхаймер.
Въз основа на това, откривателите допускат, че заболяването може да се появи заради нарушение на лимфната система (glymphatic system).

 m2 - Дълбокият сън дейно отстранява насъбрания денем биохимичен „ отпадък “
Въпреки това, остава неразбираемо какво тъкмо въздейства върху нейното действие.Учените считат, че успеваемостта на тази система е обвързвана с качеството на съня. Тази догадка е в сходство с данните от клиничните наблюдения: преди този момент лекарите са открили връзка сред неналичието на сън и покачвания риск от развиване на заболяването на Алцхаймер.В ново изследване, специалисти организираха опити върху мишки, които бяха анестезирани с шест разнообразни медикаменти.Докато животните са под упойка, учените проучват електрическата интензивност на мозъка им, както и работата на лимфната система.Оказва се, че интермитентният сън пречи на естественото действие на лимфната система. В допълнение, някои от разновидностите на анестетиците също се отразяват неподходящо върху процеса на “почистване ” на мозъка.Според учените, резултатите от техните проучвания също оказват помощ да се изясни за какво някои типове упойка водят до появяването на когнитивни увреждания при по-възрастните хора, претърпели интервенция.Изследователите означават, че въз основа на техните открития е допустимо да се създаде нов клас безвредни анестетици, както и лечения, които усъвършенстват действието на лимфната система.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР