Учените от БАН отричат да им е оказван политически натиск

...
Учените от БАН отричат да им е оказван политически натиск
Коментари Харесай

БАН отрича политически натиск за Белене, настоява да се публикува целият доклад

Учените от Българска академия на науките отхвърлят да им е оказван политически напън за заключенията в отчета за рентабилността на новата атомна централа в Белене.

Директорът на Института за стопански проучвания професор Александър Тасев посочи, че в първичния отчет се е разглеждал най-неблагоприятният сюжет, и заключението е, че този план не е жизненоспособен. В публично показания вид обаче към този момент има опция планът за АЕЦ " Белене " да е рентабилен, при смяна на параметрите.

За да се избегнат спекулациите за интервенция на енергийното министерство и Българския енергиен холдинг, учените от Българска академия на науките желаят отчетите им да бъдат разкрити и оповестени напълно.

В междинния отчет, който се появи на платформата за анонимно шерване Balkanleaks, е записано, че АЕЦ Белене не е преференциална при нито един от 90-те проиграни разновидността, в това число и при доста високи интернационалните цени на електрическата енергия през идващите години.

Преди това, на 16 ноември, отчетът на Българска академия на науките бе обществено показан и от него стана ясно, че има опция планът за АЕЦ " Белене " да бъде жизнерадостен и печеливш.

" Не сме споделили " Стройте Белене ", а че има опция за това при реализиране на избрани параметри, уточни през днешния ден проф. Тасев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР