Учените могат да направят някои доста точни прогнози за бъдещето.

...
Учените могат да направят някои доста точни прогнози за бъдещето.
Коментари Харесай

Каква ще бъде Земята след 500 години?

Учените могат да създадат някои много точни прогнози за бъдещето. Но прогнозирането каква ще бъде Земята след 500 години е сложна задача, тъй като има доста фактори. Представете си Христофор Колумб през 1492 година, който се пробва да предскаже Америка през днешния ден!

Знаем, че два съществени вида процеси трансформират нашата планета: единият включва естествени цикли, като метода, по който планетата се върти и се движи към Слънцето, а другият е породен от форми на живот, изключително от хора.

Самата Земя е в придвижване. Земята непрестанно се трансформира.

Земята се клати, ъгълът на наклона й се трансформира и даже орбитата й се трансформира, с цел да приближи или отдалечи Земята от Слънцето. Тези промени се случват в продължение на десетки хиляди години и са виновни за ледниковите интервали.

Петстотин години не са доста време от позиция на геологията.

Второто огромно въздействие върху планетата оказват живите същества. Ефектите от живота върху планетата са по-трудни за прогнозиране. Нарушаването на една част от една екосистема може да промени доста други неща.

Хората в частност трансформират Земята по доста способи.

Те изсичат гори и унищожават значими местообитания на диви животни, с цел да построят градове и да отглеждат култури. Те придвижват инвазивни типове из планетата, нарушавайки екосистемите.

Те също способстват за световното стопляне. Хората предизвикват смяна на климата, най-много посредством изгаряне на изкопаеми горива, които отделят повече парникови газове в атмосферата, в сравнение с планетата и атмосферата могат да понесат.

Обикновено парниковите газове улавят топлината от Слънцето по метода, по който го прави стъклото на оранжерията, поддържайки Земята по-топла, в сравнение с би била другояче. Това може да бъде потребно – до момента в който не стане прекомерно.

Резултатът от прекалено много въглероден диоксид е повишение на температурите и това може да докара до рисково горещи летни дни и размразяване на лед в Гренландия и Антарктика. Топенето на ледените покривки повдига океаните, което води до наводнения на крайбрежните региони.

Ето пред какво е изправена Земята сега. Тези промени могат да доведат до доста друга планета след 500 години, според значително от това до каква степен са склонни хората да трансформират метода си на живот. Затоплящата се планета може също да способства за рискови метеорологични условия като горещи талази, стихии и суши. Всички живи форми на Земята са изложени на риск.

Поглеждайки обратно към последните 500 години, живата част на Земята, наречена биосфера, се е трансформирала трагично.

Броят на хората се е нараснал от към 500 милиона души до над 7,5 милиарда през днешния ден. Повече от 800 растителни и скотски типа са изчезнали заради човешката активност през този интервал. С повишаването на човешката популация други типове имат по-малко витално пространство. Покачването на морското ниво значи още по-малко земя, а покачващите се температури ще накарат доста типове да мигрират към по-добър климат.

Не всички промени на Земята са породени от хора, само че хората са влошили някои от тях. Голямо предизвикателство през днешния ден е да накараме хората да спрат да вършат неща, които основават проблеми, като изгарянето на изкопаеми горива, което способства за изменението на климата. Това е световен проблем, който изисква страните по света и хората в тях да работят за реализиране на една и съща цел.

Връщайки се към Христофор Колумб, той евентуално не е могъл да си показа автомагистрала, цялостна с коли или мобилен телефон. Без подозрение технологията ще се усъвършенства и през идващите 500 години. Но до момента софтуерните решения не са нарастнали задоволително бързо, с цел да се оправят с изменението на климата. Да продължите да вършиме същите неща и да очаквате някой различен да оправи кашата по-късно би било рисковано и скъпо залагане.

Така че Земята след 500 години може да бъде неузнаваема. Или, в случай че хората са подготвени да трансформират държанието си, може да продължи със своите гори, океани, полета и градове още доста епохи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР