Учените откриват странна връзка между използването на интернет и деменцията

...
Учените изследваха дали използването на интернет е свързано с вероятността
Коментари Харесай

Учените изследваха дали използването на интернет е свързано с вероятността от развитие на деменция — и откриха, което е интересно, че умереното и редовно използване на интернет изглежда е когнитивно полезно за по-възрастните хора, дори ако техните публикации във Facebook понякога предполагат друго.

Публикуван в августовското издание на , авторите на доклада от Училището по глобално обществено здраве към Нюйоркския университет са вдъхновени от недостига на изследвания за „дългосрочното когнитивно въздействие на използването на интернет сред по-възрастни хора", особено като повечето от това, което е там, се фокусира върху отрицателните въздействия от използването на интернет, а не върху потенциалните положителни ефекти.

Изследователите проследиха резултатите от здравеопазването на възрастни без деменция между възрастите на 50 и 65 години за период до 17 години, използвайки Проучването на здравето и пенсионирането на Университета на Мичиган, надлъжно проучване, което съдържа информация за 20 000 възрастни американци.

На всеки две години между 2002 г. и 2018 г. координаторите на проучването в Мичиган попита участниците дали "редовно" използват интернет и, ако да, колко често го използват. Отговорите варираха, но 65 процента казаха, че са редовни потребители, а 21 процента видяха, че навиците им са се променили значително през периода на участие. За съжаление, някои участници или починаха, или също развиха деменция през периода.

От участниците, които са били активни потребители, авторите на новото проучване установиха, че има 1,54% риск от развитие на деменция, докато не-употребяващите изглежда имаше огромен риск от 10,45 процента. Измервайки времето, необходимо на участниците в проучването, за да развият деменция, проучването AGS установи, че редовните потребители на интернет са само наполовина по-малко склонни да развият когнитивно разстройство, отколкото техните неизползващи колеги.

Важно предупреждение , обаче беше, че изглежда също така има връзка между използването на интернет прекалено много и развитието на деменция, като рискът изглежда се увеличава при тези, които го използват повече от два часа на ден.

„Сред по-възрастните хора редовните потребители на интернет могат да изпитат по-нисък риск от деменция в сравнение с нередовните потребители, а по-дългите периоди на редовно използване на интернет в края на зрелостта могат да помогнат за намаляване на рисковете от последваща поява на деменция,” Гавон Чо, тогава в Нюйоркския университет , каза по-рано тази година за резултатите от проучването. „Въпреки това прекомерното ежедневно използване на интернет може да повлияе негативно на риска от деменция при по-възрастни хора.“

Както при много други проучвания, разбира се, винаги има шанс връзката между корелацията и причинно-следствената връзка да е по-сложна отколкото изглежда.

"Възможно е редовната употреба на интернет да е свързана с повишена когнитивна стимулация и на свой ред намален риск от деменция", Клеър Секстън от Асоциацията на Алцхаймер, която не е участвала в изследването, каза Medscape, „или може да се окаже, че хората с по-нисък риск от деменция са по-склонни да се ангажират с редовна употреба на интернет.“

За да изясним този проблем с причинно-следствената връзка – и за да разберем по-добре тази връзка на първо място – Секстън каза, че има нужда от допълнителни изследвания. Но междувременно това ново доказателство показва, че може би малкото време пред екрана не е най-лошото нещо на света с възрастта.

Още за деменцията:  Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР