Учените използват газ вместо вакуум като преносна средаИзобретателите на новия

...
Учените използват газ вместо вакуум като преносна средаИзобретателите на новия
Коментари Харесай

Стъклопакет произвежда електричество

Учените употребяват газ вместо вакуум като преносна среда

Изобретателите на новия стъклопакет – доктор Бел и доктор Рамашер в лабораторията (снимка: Университет Уоруик)

Нов тип двоен стъклопакет, кадърен да създава електричество, създадоха откривателите на Университета в Уоруик. Фотоволтаичното устройство е друго от до момента познатите решения и открива нови благоприятни условия за основаване на по-модерни фотоволтаици.

Разработката е дело на доктор Гавин Бел и доктор Йорк Рамасърс от Катедрата по физика на Уорик. Учените употребяват газ, вместо вакуум, като преносна среда за електрическата сила, написа GreenTech.bg.

Устройството съставлява всъщност тъничък прозорец с двоен стъклопакет. Външното стъкло е транспарантно и създава електричество. Вътрешният прозорец е затрупан със специфичен материал, който работи като източник на електрони под въздействието на осветяването със слънчевата светлина – това се назовава „ фотокатод ”.

Двете стъкла са разграничени от безвреден неподвижен газ – аргон, тъкмо както е при висококачествените прозорци с двоен стъклопакет. Когато слънчевата светлина огрее устройството, електроните се изхвърлят от фотокатода и минават през газа към външното стъкло, без да се гълтам или изгубват.
още по тематиката
Това е напълно друго от метода, по който работят електроните при съществуващите слънчеви панели. Системата отваря нови благоприятни условия за възстановяване на методите за генериране на слънчева сила.

„ След това електроните се събират и електрическата сила се подава към мрежата. Това може да се реализира посредством запълване с газ, а не посредством вакуум, което би било доста по-рентабилно за всяко практично устройство ”, разясняват откривателите.

Тепърва следва да се дефинира оптималният материал за фоточувствителния пласт на тези нови „ стъклопакети ”. Изследователите са предложили редица кандидат-материали – в това число тънки филми от елмаз, които биха били доста здрави и дълготрайни.

Материалът има значение и за това до каква степен транспарантен би бил сходен фотоволтаичен сръклопакет – прозрачността на фотокатода може да варира, позволявайки изработката на тонирани прозорци, генериращи ток.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР