Учени в града в центъра на епидемията с коронавируса в

...
Учени в града в центъра на епидемията с коронавируса в
Коментари Харесай

Китайски учени и фармацевтичен гигант от САЩ спорят за патент срещу коронавируси

Учени в града в центъра на епидемията с ковид в Китай подадоха заявление за патен на лекарство, създадено от американската компания Gilead Science Inc. за лекуване на заболяването, което подклажда спора към софтуерната политика, която задейства комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин , оповестява АП.

Правителственият институт по вирусология в Ухан съобщи, че тази седмица кандидатства за патент , дружно с военна лаборатория. В изказване на института се оповестява, че има " спънки пред интелектуалната благосъстоятелност ", само че допълват, че работи " за отбрана на националните ползи ".

Предоставянето на патент на учените може да даде опция на китайското държавно управление да се възползва от договарянията за заплащане на лекарството . Но това също може да ускори рецензиите, че Пекин злоупотребява с регулаторната си система , с цел да окаже напън върху задгранични компании да предадат скъпа технология .

В четвъртък формалната осведомителна организация " Синхуа " съобщи, че следва да стартират клинични тествания на лекарството " ремдезивир ".

Gilead, със седалище Фостър Сити, Калифорния , съобщи, че е кандидатствал през 2016 година за китайски патент за потребление на " ремдезивир " против коронавируси и чака решение.

В фамилията от коронавируси е и новият ковид 2019-nCoV, причина за епидемията от Ухан .
 Коронавирус: 564 умряли, 28 000 болни
Коронавирус: 564 умряли, 28 000 болни

Заболяването бързо се популяризира по света

" Gilead няма въздействие върху това дали патентното ведомство издава патент на китайските учени ", съобщи представителят на компанията, Райън Маккил. " Молбата им е подадена повече от три години след подадената от Gilead и ще бъде прегледана предвид на това, което към този момент е известно за съединението и висящите поръчки за патент. "

Китайският институт съобщи, че молбата му е подадена на 21 януари . Два дни по-късно китайските управляващи преустановиха достъп до Ухан , град с 11 милиона население.

Китай има право според разпоредбите на Световната комерсиална организация - СТО да разгласи изключителна обстановка и да принуди компания да лицензира патент за отбрана на обществеността .

Ще бъде належащо да се заплати лицензионна такса, която се смята за обективна по отношение на пазарната стойност . Правителството може да успее да избегне тази такса, в случай че патентът бъде възложен на института Ухан, част от елитната китайска академия на науките.

Институтът съобщи, че е кандидатствал за " патент за приложимост ", който дефинира вируса от Ухан като основна цел на лекарството .

Патентната поръчка на Gilead , подадена преди идентифицирането на вируса, цитира цялото семейство коронавируси .

Китайските учени направиха поръчката си за патент " от позиция на отбрана на националните ползи ", се споделя в изказването на института.

" Ако съответните задгранични компании възнамеряват да допринесат за попречване и надзор на епидемиите в Китай , всички сме съгласни, че в случай че страната се нуждае от това, няма да се нуждаем от използване на правата, дадени от патента ", се споделя в известието.

Миналата седмица Gillead съобщи, че работи с американските и китайските здравни управляващи за проучване на " ремдезивир " .

Компанията съобщи, че е предоставила лекарството за незабавна приложимост на дребен брой пациенти с вируса от Ухан " при липса на утвърдени благоприятни условия за лекуване ".
 Цената на един човешки живот зависи от това къде живеем
Цената на един човешки живот зависи от това къде живеем

Морална ли е ценовата политика на фармацевтичните колоси?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР