Учени успяха да създадат изкуствени клетки, които произвеждат своя собствена

...
Учени успяха да създадат изкуствени клетки, които произвеждат своя собствена
Коментари Харесай

Изкуствени клетки, които създават собствена енергия, могат да ни разкрият повече за произхода на живота

Учени съумяха да основат изкуствени кафези, които създават своя лична сила чрез фотосинтеза – биохимичен развой, включващ слънчевата светлина и употребен от растенията, както и от още няколко други организма. Впоследствие въпросните синтетични кафези могат да употребяват насъбраната сила, с цел да основават нови елементи.

Всички живи организми са формирани от голям брой дребни кафези. В тялото на всеки един от нас има близо 37,2 трилиона. Нашите кафези създават сила, синтезират протеини и съхраняват генетична информация. Те безусловно са главният съставен елемент на живота. Създаването на изкуствени кафези, които се държат съвсем като биологичните, е изключително потребно за учените, които желаят да схванат по какъв начин тъкмо действат клетките и по какъв начин се е зародил животът на планетата. Освен това може новото изобретение може да е потребно на откривателите, които работят по основаването на изкуствени органи за трансплантация.

Живите кафези могат да употребяват силата от заобикалящата ги среда, с цел да основават нови елементи. Новото проучване, оповестено в Nature Communications, демонстрира, че това тяхно свойство е реализирано за първи път и в изкуствени.

Екип, управителен от Токийския софтуерен институт е основал новите кафези, като е комбинирал разнообразни биологични структури. Нещо повече – клетките съдържат два протеина, наречени бактериородопсин и АТФ синтаза. АТФ синтазата е ензим, който създава сила под формата на молекула, наречена аденозинтрифосфат. Междувременно бактериородопсинът събира сила от слънчевата светлина и подкрепя процесите.

Енергията, основана от протеините, се употребява от изкуствените клетки в два процеса – транскрипция и транслация. Те са свързани със основаването на иРНК (информационна РНК, носи информация за синтеза на една, а от време на време и на няколко полипептидни вериги.) от ДНК, а по-късно и на протеин от иРНК. Интересното в тази ситуация е, че изкуствените кафези могат да употребяват силата, която са основали, с цел да образуват още АТФ синтаза и бактериородопсин и по този метод да подобрят своята интензивност.

Новото проучване ни доближава с една крачка по-близо до основаването на изкуствени кафези, които са безусловно самодостатъчни – съвсем като тези в телата ни. Това ще разреши на учените да научат повече за възникването на живота от просто първоначални кафези, които някак са произвеждали своя сила.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР