Учени се натъкнаха на фосилизирани следи от древна дъждовна гора

...
Учени се натъкнаха на фосилизирани следи от древна дъждовна гора
Коментари Харесай

Учени откриха дъждовна гора на 90 млн.години в Антарктида

Учени се натъкнаха на фосилизирани следи от антична дъждовна гора в сърцевината на седименти от морското дъно, събрани покрай ледника Пайн айлънд в западната част на Антрактида.

Смята се, че гората е отпреди към 90 милиона години, заяви Българска телеграфна агенция.

" Откриването на този добре съхранен слой горска почва е като облага от лотарията - съобщи специалистът по палеоекология Улрих Салзман от университета на Нортъмбрия в Англия.

Сред пластовете седименти Салзман и сътрудниците му разкрили корени, полен, спори и остатъци от цъфтящи растения. Учените употребявали разнообразни остатъци от растения, с цел да си основат цялостна визия за античната гора в Антарктида.

" Става въпрос за лонгозна гора, доминирана от иглолистни дървета и папрати - разясни Салзман. Тя е сходна с днешни гори в Нова Зеландия.

Тогава летните температури са били към 19 градуса Целзий, а температурата на водата в реките и мочурищата е достигала 20 градуса Целзий.

Специалистите считат, че дъждовната гора край Южния полюс е просъществувала до олигоцена, преди да се фрагментира преди към 20 милиона години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР