Учени съживиха зомби“ вирус, прекарал 48 500 години замръзнал в

...
Учени съживиха зомби“ вирус, прекарал 48 500 години замръзнал в
Коментари Харесай

Съживиха „зомби“ вирус, прекарал 48 500 години замръзнал в Арктика


Учени съживиха „ зомби “ вирус, прекарал 48 500 години заледен в Арктика, оповестява Си Ен Ен.

По-високите температури в Арктика топят ледниците и евентуално могат да доведат до топене на изчезнали вируси преди 10 000 години.

Химически и радиоактивни боклуци, датиращи от Студената война, могат да бъдат евентуална опасност за дивата природа и да нарушат екосистемите, в случай че бъдат размразени.

„ Топенето на ледниците са мотив за безпокойствие. Важно е да ги запазим ”, сподели Кимбърли Майнър, академик по климата в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена.

Вечната заледеност покрива една пета от Северното полукълбо. Тя служи като тип капсула на времето, съхранявайки античните вируси и мумифицираните остатъци от редица изчезнали животни, които учените съумяха да открият и проучат през последните години, в това число две пещерни лъвчета и вълнест носорог.

Причината е, че безконечната заледеност е добра среда за предпазване, не е единствено тъй като е ледена среда, само че и тя е безкислородна. Сегашните температури в Арктика се затоплят до четири пъти по-бързо от останалата част на планетата, отслабвайки горния пласт на безконечната заледеност в района.

Жан-Мишел Клавери, който е почетен професор по медицина и геномика в Медицинския факултет на Екс-Марсилия във Франция, тества земни проби, взети от сибирската безконечна заледеност, с цел да види дали има вирусни частици, съдържащите се в нея и дали те са заразни. Той намира по този начин наречените „ зомби вируси “.

Той учи избран вид вирус, който за първи път открива през 2003 година Известни като великански вируси, те са доста по-големи от типичното многообразие и се виждат под елементарен светлинен микроскоп. Усилията му да открие вируси, замръзнали във безконечната заледеност, са частично въодушевени от екип съветски учени, които през 2012 година съживиха диво цвете от 30 000-годишна семенна тъкан, открита в дупка на катерица.

Изследователят през 2015 година изолира друг вид вирус, който също е ориентиран към амебите. В последното си проучване, оповестено на 18 февруари в списание “Вируси ”, той и неговият екип изолираха няколко варианта на античен вирус от голям брой проби от безконечна заледеност. Те са взети от седем разнообразни места в Сибир и демонстрират, че всеки може да болести култивирани кафези от амеба.

Тези най-нови варианти съставляват пет нови фамилии вируси. Най-старият е на съвсем 48 500 години, основан на радиовъглеродно датиране на почвата. Най-младите проби са открити в стомаха и козината на останките на вълнест мамут. Те са на 27 000 години.

Това, че вирусите, заразяващи амеба, към момента са инфекциозни след толкоз време, е показателно за евентуално по-голям проблем, сподели Клавери.

Заразяване с антични вируси и бактерии

Следи от вируси и бактерии, които могат да заразят хората, са открити непокътнати във безконечната заледеност.

Проба от бял дроб от тялото на жена, ексхумирана през 1997 година от постоянно замръзналата земя в село на полуостров Сюард в Аляска, съдържа геномен от варианта на грип, виновен за пандемия през 1918 година През 2012 година учените потвърдиха, че 300-годишните мумифицирани остатъци на жена, съдържат генетичните сигнатури на вируса, който предизвиква едра шарка.

Миналата година екип от учени разгласява проучвания върху проби от почва и езерни утайки, взети от езерото Хейзън в Канада, ситуирано в Арктическия кръг. Изследователите са секвенирали генетичния материал в утайката, с цел да разпознават вируси и геноми на евентуални гостоприемници.

Използвайки разбор на компютърен модел, те допускат, че рискът от разпространяване с вируси към нови гостоприемници е по-висок на местата, където има огромни количества ледникова стопена вода.

“Идентифицирането на вируси и други рискове, съдържащи се във водата от безконечната заледеност, е първата стъпка към разбирането какъв риск те съставляват за Арктика, сподели Майнър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР