Учени разработиха саморазграждаща се пластмаса, която според тях ще допринесе

...
Учени разработиха саморазграждаща се пластмаса, която според тях ще допринесе
Коментари Харесай

Чудо: Пластмаса сама се разгражда

Учени създадоха саморазграждаща се пластмаса, която съгласно тях ще способства за понижаване на замърсяването, съобщи Би Би Си.

Полиуретанът се употребява за доста неща - от калъфите за телефони до маратонките, само че е сложен за преработване и главно попада на сметището. Ново научно решение може да помогне за казуса с разграждането на изкуствения материал.

Изследователи създават тип пластмаса, която може да се самоунищожава. Това се случва чрез влагане на спори на бактерии, които я използват като хранителна среда. Спорите остават неактивни по време на потребния живот на пластмасата. Но се съживяват и стартират да разграждат продукта, когато започва процесът на разложение.

Допълнително преимущество може да бъде и това, че спорите усилват здравината на пластмасата.

„ Има вяра, че можем да понижим замърсяването с пластмаса в природата “,

сподели откривателят Хан Сол Ким от Калифорнийския университет в Сан Диего.

„ Нашият развой прави материалите по-здрави, като удължава потребния им живот “, сподели откривателят Джон Покорски. „ След като пластмасата към този момент е негодна за приложимост, можем да я отстраняваме от околната среда, без значение от метода на изхвърляне. “

Видът на бактерията, която се прибавя е bacillus subtilis. Тя е необятно употребена като хранителна добавка и пробиотик.

Микроорганизмът би трябвало да бъде генетично модифициран, с цел да издържи на доста високите температури,

нужни за производството на изкуствения материал. Въпреки създаването на биоразградими други възможности, някои учени считат, че концепцията не може да позволи казуса със замърсяването. Според тях по-добре е да се понижи количеството на употребена пластмаса.

В Канада завърши предпоследният кръг от договарянията на Организация на обединените нации за предстоящ контракт за пластмасите,

чиято цел е да се реализира световно съглашение за справяне със замърсяването.

Професор Стив Флечър от университета в Портсмут, сподели, че най-ефективният метод е да се реализира единодушие за понижаване на производството ѝ в международен мащаб.

„ Трябва да се внимава с сходни частични решения, които биха могли да основат усещането, че би трябвало да се тормозим по-малко за замърсяването с пластмаса “, сподели той пред Би Би Си.

Изследването е оповестено в списание „ Нейчър къмюникейшънс “ (Nature Communications), предава Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР