Учени разработиха нов вид биосензор, който може да се инжектира

...
Учени разработиха нов вид биосензор, който може да се инжектира
Коментари Харесай

Биосензор в кръвта може да чете мисли

Учени създадоха нов тип биосензор, който може да се инжектира напряко в кръвта и да се придвижи до мозъка, където – съгласно концепцията на плана – ще следи нервната интензивност и даже мислите на хората.

Наносензорите с размерите на кафези, наречени NeuroSWARM3, могат да преминат кръвно-мозъчната преграда и, попадайки в мозъка, да преобразуват невронната интензивност в електрически сигнали. Тези сигнали могат да бъдат разчетени и интерпретирани от машини, заяви Futurism.

Разработката е дело на екип учени от Калифорнийския университет в Санта Круз и ще бъде показана идната седмица на виртуална конференция. Изследователите настояват, че технологията може да обезпечи подвижност на хората с увреждания в допълнение към това да помогне на учените да схванат по-добре човешката мисъл. Биосензорите обаче към момента не са тествани върху хора или даже животни.

„ NeuroSWARM3 може да преобразува сигналите, съпътстващи мислите, в отдалечено измерими сигнали за високо-прецизно взаимоотношение сред мозъка и машината ”, споделя водещият създател на проучването А. Али Яник в известие за пресата.

По неговите думи, „ това ще разреши на хората, страдащи от физически увреждания, да взаимодействат дейно с външния свят и да управляват носимите екзоскелетни технологии, с цел да преодолеят рестриктивните мерки на тялото ”. Биосензорът може да съобщи и ранни сигнали за невронни болести.

NeuroSWARM3 е доста по-различен метод към решение на проблемите на интерфейса мозък-компютър от множеството останали разработки, в това число Neuralink на Илон Мъск, които се базират на импланти, вместо на наносензори.

По време на тестванията екипът е открил, че наносензорът е задоволително сензитивен, с цел да схване интензивността на обособените мозъчни кафези. Четенето на индивидуален неврон не е оригиналност, само че способността да се откриват интензивностите със свободно плаващи датчици и изключително да се излъчват безжично през дебелия череп на пациента е впечатляващо софтуерно развиване.

„ Ние сме едвам в началните стадии на тази нова технология, само че мисля, че имаме добра основа, върху която да надграждаме ”, споделя Яник. „ Следващата ни цел е да стартираме опити с животни ”.

Новата технология може да опрости невро-научните проучвания в действително време и да даде подтик в развиването на неврологичната медицина.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР