Учени разкриха каква е била последната храна на ловеца, замръзнал

...
Учени разкриха каква е била последната храна на ловеца, замръзнал
Коментари Харесай

Стана ясно с какво за последно се е хранил ледения човек Йоци

Учени разкриха каква е била последната храна на ловеца, заледен в Алпите преди 5300 години, предадоха международните осведомителни организации. Тя се е състояла най-вече от мазнини - 50 %, месо от дива коза, сърна и цели зърна лимец. В стомаха на Йоци има също следи от папрат и спори. Възможно е той да е ял папрат по неточност или като лекарство за паразитите, открити преди в червата му.

Мумията на Йоци е изследвана доста детайлно, само че не и стомахът, тъй като той като че ли липсваше. Оказа се, че при мумифицирането се е изместил доста нагоре, обясниха учените от института в Болцано. Той беше открит при сканиране през 2009 година

Мазната храна е напълно логически избор на огромната височина, на която Йоци е живял и е намерено тялото му, сподели ръководителят на проучването микробиологът Франк Майкснер. Височината и студът изтощават и по тази причина е нужна високоенергийна храна. Йоци наподобява е осъзнавал, че мазнините са отличен източник на сила.

Мумията на Йоци беше открита през 1991 година в алпийски хладилник. Тя дава доста информация, тъй като е удивително непокътната. Специалистите мислят, че той е бил ловджия или боец, тъй като е носел лък, стрели и секира. Убит е към 3250 година прочие н. е.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР