Учени откриха онова, което според тях е млада планета, орбитираща

...
Учени откриха онова, което според тях е млада планета, орбитираща
Коментари Харесай

Астрономи откриха млада планета в далечна бинарна звездна система

Учени откриха това, което съгласно тях е млада планета, орбитираща към двойната звезда CS Cha, отдалечена на разстояние 600 светлинни години от Земята, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Астрономи употребявали инструмента SPHERE на телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, с цел да изследват CS Cha в съзвездието Хамелеон. Учените очаквали да попаднат на прашен диск или екзопланети, само че благодарение на VLT била открита дребна планета придружител.

След откриването й учените проучили архивите, с цел да получат спомагателни данни за младата планета. Оказало се, че фотоси, направени преди 19 години от телескопа "Хъбъл " и преди 11 години от VLT, демонстрират същата блестяща точка, която въпреки всичко е по-неясна. Учените не са наясно по какъв начин планетата придружител се е формирала или еволюирала. Били проучени разнообразни сюжети чрез компютърни модели, само че нито един от тях не дал надеждни резултати. Астрономите считат, че планетата придружител евентуално е малко кафяво джудже или супер юпитер - обект, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер.

"Най-вълнуващото е, че светлината от планетата придружител е извънредно поляризирана ", съобщи Кристиан Гински от Лайденския университет в Холандия. Според учените поляризацията е провокирана от прашен диск, който обкръжава планетата придружител. "Дискът блокира огромна част от светлината и по тази причина се затрудняваме да определим масата на планетата придружител - разясни Гински. - Може да става дума за кафяво джудже, само че също за супер юпитер в детска възраст. Класическите модели, които демонстрират образуване на планети, не могат да ни бъдат от изгода. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР