Учени откриха огромна система от коралови рифове под мътните води

...
Учени откриха огромна система от коралови рифове под мътните води
Коментари Харесай

Откриха огромен коралов риф в река Амазонка

Учени откриха голяма система от коралови рифове под мътните води на река Амазонка.

Мрежата от коралови рифове, дълга към 1000км и дом на скрита екосистема от чудати създания, е открита в устието на реката, където тя се влива в Атлантическия океан.

Амазонка е най-голямата река в света и побира 20% от сладката вода на Земята. Освен това в нея живеят всевъзможни странни и даже още недокументирани животни.

Патрисия Ягер, морски биолог от Университета в Джорджия и нейните сътрудници в началото отплавали на експедиция за да изследват типовете в устието на Амазонка.

Но един от членовете на екипа, биолога Родриго Моура, бил чел теоретичен труд от 70-те години, в който се споменавало за риф в континенталния шелф, по тази причина изискал да се опитат да го открият.

Така екипът тръгнал на лов за загадъчния риф. Най-трудното било да открият точното място, на което са били предходните откриватели. През 70-те не са употребявали GPS координати, по тази причина учените употребявали звукови талази, с цел да сканират речното дъно. След това взели проби, с цел да потвърдят съществуването на рифа.

Оказало се, че рифът е дом на палитра от живот, скрита от мътните води на повърхността.

„ Открихме най-невероятните и цветни животни, които съм виждала до момента. “ – споделя Ягер.

През 2014г екипът се завръща на мястото, с цел да опише локалните типове и характерностите на рифа.

Невероятната рифова система обаче е застрашена от изгубване още от момента на своето разкриване. Оказва се, че има планувано сондиране за нефт тъкмо над рифа, а окисляването на океана и световното стопляне са опасност за всички рифове в международния океан.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР