Учени откриха ново обезболяващо, което не води до пристрастяване и

...
Учени откриха ново обезболяващо, което не води до пристрастяване и
Коментари Харесай

Новооткрито обезболяващо се оказва изненадващо силно, без да води до пристрастяване

Учени откриха ново обезболяващо, което не води до пристрастяване и би могло да се окаже изключително потребна опция на опиоиди като морфина и оксикодона. Това се оповестява в неотдавнашно изследване оповестено в научното списание „ Nature Communications “.

Обещаващото съединяване носи названието „ бензилоксициклопентиладенозин “ (или „ BnOCPA “). В хода на изпитвания на въздействието му върху обособени системи (сърца на жаби, мозъци на плъхове и човешки клетки) интернационалният екип от учени открива, че BnOCPA не води до пристрастяване, има мощно деяние и може да се употребява изборно с обезболяваща цел.

Най-важното обаче е, че лекарството сякаш не води до упоение, брадикардия, ниско кръвно налягане и респираторна меланхолия – най-честите последствия, които будят паника при използването на мощни обезболяващи.

Механизмът на деяние на доста медикаменти изисква те да си взаимодействат с протеини на повърхността на клетките, които задействат молекули с адапторна функционалност, наречени G протеини. Това обаче може да докара до проблеми, защото активирането на избрани G протеини е допустимо да провокира промени в други кафези. BnOCPA обаче има грациозен механизъм – задейства единствено един вид G протеини. По този метод се подсигурява доста съответно деяние, а вероятните странични резултати се понижават.

„ Това е извънреден образец за щастлива случайност в научната област. Не сме очаквали действието на BnOCPA да се разграничава от това на други молекули от същия клас, само че колкото повече анализирахме веществото, толкоз повече свойства, които не бяхме виждали до тогава и които могат да доведат до появяването на нови области в здравната химия, изникваха. “ Това твърди в изказване проф. Бруно Френгели, основен откривател по плана от звено „ Бионауки “ към Университета в Уорик.

Тепърва предстоят изпитвания на лекарството върху хора от плът и кръв, само че резултатите наподобяват обещаващи. По данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати над 20 % от хората в страната страдат от хронични болки, а 7,4 % от хората – от хронични болки, които дават съществено отражение върху живота им.

Лекарствата от групата на опиоидите, които постоянно се употребяват за лекуването на болки, могат да провокират тежки странични резултати и пристрастяване, както и да доведат до свръхдоза. Предвид изключително ясните опасности, с които вървят последните, е налице голяма нужда от нови безвредни и мощни обезболяващи.

Д-р Марк Уол, водещ академик от звено „ Бионауки “ към Университета в Уорик, прибавя следното: „ Избирателното и мощно деяние на BnOCPA фактически прави веществото само по рода си. Надяваме се, че по-нататъшните проучвания ще ни разрешат да създадем мощни обезболяващи, с които да помогнем на пациентите да се оправят с хроничните болки “.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР