Учени откриха може би най-древните вкаменелости на зелено растение в

...
Учени откриха може би най-древните вкаменелости на зелено растение в
Коментари Харесай

Откриха вкаменелости на едно от най-древните растения на планетата

Учени откриха може би най-древните вкаменелости на зелено растение в скали в Северен Китай - дребни водорасли, които са живели на морското дъно преди 1 милиард години и са били част от първичния живот на Земята.

Те споделиха, че растението, наречено Proterocladus antiquus, е с размерите на оризово зърно и е имало множество тънки клони, реещи се във водата.

Може да наподобява малко, само че растението Proterocladus, което е форма на зелено водорасло, е било един от най-големите организми по това време, споделяйки моретата основно с бактерии и други дребни микроби.

Растението е оцелявало чрез фотосинтеза, трансформирайки силата от слънчевата светлина в химическа сила и произвеждайки О2.

„ Proterocladus antiquus е непосредствен родственик на прародителя на всички зелени растения, които съществуват през днешния ден “, твърди създателят на изследването Кин Танг, който разкрил фосилите в скалата.


Източник: Dinghua Yang/Virginia Tech

Както знаем, земната биосфера е мощно подвластна от растенията за храна и О2, като първите сухоземни растения, за които се счита, че са потомци на зелените водорасли, са се появили преди към 450 милиона години.

На Земята е имало еволюционна смяна, може би преди 2 милиарда години от елементарни кафези, сходни на бактерии, до първите членове на група, наречена еукариоти, която обгръща гъбите, растенията и животните.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР