Учени откриха къде се крие HIV вирусът, когато лекарствата го

...
Учени откриха къде се крие HIV вирусът, когато лекарствата го
Коментари Харесай

Откриха къде се крие HIV вирусът

Учени откриха къде се крие HIV вирусът, когато медикаментите го принудят да отстъпи. Новото проучване е обещаваща крачка към цялостното очистване на вируса в клетките на болните, вместо непрекъснатото му угнетяване, което се реализира със в този момент употребяваните до живот медикаменти.

Тази година се навършват 34 години от откриването на вируса HIV . Световната здравна организация е пресметнала, че за това време той е умъртвил 35 милиона души. През първите петнадесетина години хората бяха на практика безпомощни против действието на вируса. Следващите години доведоха до прочут прогрес в битката срещу  HIV , като се появиха медикаменти, с които той се потиска, само че към момента не може да бъде изцяло премахнат. Днес употребяваните медикаменти съумяват да спрат размножаването на вируса и да подсигурят на болните десетина години живот, като понижат риска от преместване на болестта върху други хора.

Големият проблем оставащ и през днешния ден е, че макар постигнатите триумфи, лекарите не са способни да избавят човешкото тяло от вируса на HIV. Дори при пациенти при които заболяването не дава признаци на живот, вирусът се скрива в някои кафези, а заболяването може да се прояви в неизвестен час. Някои вируси съумяват да оставят генетичен материал в инфектираните кафези, който е в „ спяща “ форма, още преди лекуването да спре размножаването им. Така, въпреки вирусът да доближава единствено до дребна част от клетките на имунната система, той постоянно е в положение да стартира да се демонстрира. Когато такава клетка, в която се скрива „ латентен вирус “, се срещне с бацил или различен вирус и стартира да води война с тях, спящият вирус на HIV се пробужда и стартира ново размножаване.

Скритият в клетките вирус не може да бъде разпознат от медикаментите и от имунната система. Днес човек с вирус на HIV не може да бъде оздравял окончателно. Докато е жив би трябвало да взима медикаменти и все пак заболяването СПИН може да се развие когато и да е. Нещо повече, в случай че за известно време пациентът спре с медикаментите, единствено за седмица или две ще бъде достигнато нивото на вируси, което е било преди началото на лечебния развой.

За да се промени тази обстановка и пациентите да могат да бъдат излекувани, би трябвало да бъдат открити хилядите инфектирани кафези измежду милиардите не инфектирани.

И в този момент за триумфа на екип от френски лекари, работещи в няколко лечебни заведения, отпред с доктор Монсеф Бенкиран. Те оповестяват в сп. Нейчър, че към този момент могат да разпознаят част от инфектираните кафези ( към половината ) , с помощта на характерен химикал намиращ се на тяхната повърхнина. Става въпрос за белтък, с обозначение CD 32a. Според учените е огромна изненада, че на повърхността на инфектираните кафези съществува някакъв характерен знак, че те са инфектирани. Макар новото изобретение да не може да хване всички инфектирани с вируса кафези, то е сериозна крачка към сполучливото лекуване на хора инфектирани с вируса HIV. Заразените кафези се отличават от здравите по действието на стотици гени, което дава вяра да бъдат открити и други белези, които ги издават.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР