Учени откриха доказателства, че активното наблюдение на локализиран рак на

...
Учени откриха доказателства, че активното наблюдение на локализиран рак на
Коментари Харесай

Изследване препоръчва мъжете да не прибързват с терапия за рак на простатата

Учени откриха доказателства, че дейното наблюдаване на локализиран рак на простатната жлеза е безвредна опция на незабавната интервенция или лъчетерапия, заяви Асошиейтед прес.

Резултатите от проучването предизвикват мъжете, които биха желали да избегнат обвързваните с лекуването проблеми с инконтиненцията и в половия живот, сподели доктор Стейси Лоуб, специалистка по лекуване на рак на простатата в медицинския център на Нюйоркския университет, която не е взела участие в проучването.

Изследването съпоставя директно три метода към болестта - интервенция за премахване на тумора, радиационна терапия и наблюдаване. Повечето злокачествени тумори на простатната жлеза порастват постепенно, тъй че са нужни доста години за следене на изхода от болестта, написа Българска телеграфна агенция.  " Няма разлика в равнищата на смъртност от рак на простатата за интервал от 15 години сред трите групи ", сподели Лоуб. И в трите групи, без значение от метода към заболяването, преживяемостта е 97 на 100. " Това също е доста добра вест ", сподели тя.

Резултатите бяха оповестени в събота от профилираното издание " Ню Ингланд джърнъл ъв медисин " и показани на конференция на Европейската асоциация по урология в Милано, Италия. Проучването е финансирано от английския НАционален институт за проучвания на здравето и медицинските грижи.

Мъжете, диагностицирани с локализиран рак на простатната жлеза не трябва да изпадат в суматоха и да вземат прибързани решения за лекуване, сподели ръководителят на проучването доктор Фреди Хамди от университета на Оксфорд. Вместо това те би трябвало " деликатно да обмислят вероятните изгоди и вреди, причинявани от другите способи на лекуване ".

Малък брой мъже с високорискова или по-напреднала форма на болестта обаче се нуждаят незабавно от лекуване, добави той.

Изследването е обхванало 1600 британци, приели на инцидентен принцип да бъдат ориентирани за интервенция, за лъчетерапия или за наблюдаване. Мъжете в групата за наблюдаване постоянно се подлагали на кръвни проби, някои от тях били ориентирани за интервенция или лъчетерапия.

Смърт от рака на простатата настъпила при 3,1 на 100 от участниците в групата за интензивно наблюдаване, при 2,2 на 100 от групата пациенти, подложени на интервенция и при 2,9 на 100 от пациентите на лъчетерапия. За интервала от 15 години ракът се популяризирал при 9,4 на 100 от участниците в групата под наблюдаване, при 4,7 на 100 от миналите интервенция и при 5 на 100 от лекуваните с лъчетерапия. Изследването е почнало през 1999 година Според специалистите днешните практики за наблюдаване са по-добри, като решенията се вземат въз основата на ядрено-магнитен резонанс и генни проби. 

" Сега разполагаме с повече способи, които да ни оказват помощ да установим, че заболяването прогресира, преди да се е популяризирала ", сподели Лоуб. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР