Учени откриха, че в центъра на галактиката ни се крие

...
Учени откриха, че в центъра на галактиката ни се крие
Коментари Харесай

Учени потвърдиха, че в сърцето на галактиката ни се крие супергигантска черна дупка

Учени откриха, че в центъра на галактиката ни се крие супермасивна черна дупка. Те са достигнали до този извод, откакто са следили по какъв начин материал се доближава към така наречен небосвод на събитията.

Астрономите са употребявали инструмент на Големия телескоп в Чили, с цел да изучат хипотетичната супермасивна черна дупка Стрелец А* - ослепителен и доста стилен астрономически радиозточник в центъра на Млечния път, близо границите на съзвездията Стрелец и Скорпион.

Самият инструмент се нарича GRAVITY. Той комбинира светлината от четирите VLT телескопа, с цел да сътвори „ супер телескоп “ с диаметър 130 м. Благодарение на него астрономите са засекли проблясъци от инфрачервена радиация, идващи от Стрелец А*. Смяташе се, че те произлизат от куповете парещ газ, които се движат край орбитата на хоризонта на събитията - в общата доктрина на относителността това е граница в пространство-времето, оттатък която събития не могат да въздействат на външен наблюдаващ. Тук гравитацията е толкоз интензивна, че нищо – даже и светлината – не може да избяга от привличането на черната дупка.

Въпросните купове газ се движат с невероятна скорост – към една трета от тази на светлината. Най-близката точка, до която могат да се приближат до черната дупка, без да пресекат хоризонта на събитията, е известна като най-вътрешната постоянна орбита. Именно отсам идват и гореспоменатите проблясъци.

„ Впечатляващо е да забележим по какъв начин материал кръжи към орбитата на черна дупка с към 30 % от скоростта на светлината “, разяснява Оливър Пфул, академик от институт по извънземна физика „ Макс Планк “.

Откритията, направени от астрономите, потвърждават, че тази супермасивна черна дупка в действителност съществува. Газът евентуално е обвързван със звезда, наречена S2, която, съгласно общата доктрина на относителността на Айнщайн, би могла да провокира ярки проблясъци, когато минава около черната дупка на всеки 16 години. За първи път виждаме и материал, който да се приближава толкоз покрай черна дупка.

Астрономите се надяват, че техните открития ще им разрешат да изучат черните дупки по-подробно и да схванат по какъв начин тъкмо съумяват да изхвърлят тези свои бурни струи сила от галактиките. „ Все едно да знаеш, че Слънцето е гореща и газообразна сфера и да се опитваш да схванеш по какъв начин работи нуклеарната реакция “, добавя Роджър Бландфорд, професор по астрофизика към Стандфордския университет пред „ Ню Йорк Таймс “.

Нещо повече – сега учените се пробват да снимат Стрелец А*. Ако съумеят, това ще е първата фотография на черна дупка, правена в миналото./ Obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР