Учени откриха, че потенциална ваксина срещу Алцхаймер е безопасна и

...
Учени откриха, че потенциална ваксина срещу Алцхаймер е безопасна и
Коментари Харесай

Потенциална ваксина срещу Алцхаймер е безопасна, сочи фаза 2 от клиничните проучвания

Учени откриха, че евентуална ваксина против Алцхаймер е безвредна и може да сътвори имунен отговор. Тя употребява революционен метод в борбата със болестта и сега завърши сполучливо втората фаза от своите клинични изследвания. Резултатите са окуражаващи, въпреки и към момента лимитирани.

Ваксината, наречена AADvac1 подтиква имунния отговор против съответни късчета от протеина тау, чието струпване наподобява е една от главните аргументи за заболяването на Алцхаймер. Макар и като цяло да са сполучливи, клиничните проби не са оказали доста влияние върху когнитивния крах, следен при пациентите. Определен брой от тях обаче са се облагодетелствали от имунизацията.

Фаза 2 от клиничните изследвания се употребяват за оценяването на подобаващата дозиворка, както и на цялостната успеваемост на лекарството. Екипът оповестява, че имунизацията е забавила натрупването на протеина Nfl, който съставлява маркер за невродегенерация. Ще бъдат нужни обаче още изследвания, които да ревизират дали имунизацията стопира и обръща резултатите от болестта при по-голям брой хора.

В актуалните проби са взели присъединяване общо 196 души от осем европейски страни. 117 от тях са получили имунизацията, до момента в който останалите 79 – плацебо. Хората са били инжектирани с 11 дози от имунизацията (или плацебо) за интервал от 24 месеца. Сред тях тези, които към този момент са били диагностицирани с заболяването на Алцхайемр, са се облагодетелствали най-вече от клиничните изследвания.

Изследването е оповестено в Nature Aging.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР