Учени от университета в Йорк установиха замърсявания с токсични концентрации

...
Учени от университета в Йорк установиха замърсявания с токсични концентрации
Коментари Харесай

Реките по света са замърсени с високи концентрации на лекарства

Учени от университета в Йорк откриха замърсявания с токсични концентрации на медикаменти във всички реки по света, в това число и в Темза и Амазонка . Това написа в публикация, оповестена в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените са анализирали мостри, взети от 258 реки в 104 страни, с цел да оценят въздействието на 471 милиона души върху околната среда в 137 географски региона.
Спасяването на диви животни: Как да им помогнем?
Делфин, затънал в плитчините край Бургас, бе видян от жители, а акцията по неговото избавяне провокира внимание и угриженост...
Прочети повече
При това реките от 36 страни в никакъв случай не са се проверявали за съществуване на замърсяване с лекарствени препарати. Установени са концентрации с 61 фармацевтични съединения.




Най-високи концентрации са открити в реките на Африка южно от Сахара, Южна Азия и Южна Америка. Т.е. в райони с ниско и приблизително равнище да прихода, а по този начин също и с неразвита инфраструктура по пречистването на водите и отпадъците. 

Най-често срещаният замърсител е карбамазепин, метформин и кофеин, които са открити допълнително от половината от оценените сектори.
СПИН против Коронавирус - откриха нов вид на ХИВ
Учени оповестиха за нов вид на ХИВ, открит в Нидерландия. Той се популяризира по-бързо и е два пъти по-агресивен - клиничните след това...
Прочети повече
В към една четвърт от всички изследвани места концентрацията на най-малко едно съединяване е превишавала равнището, смятащо се за безвредно за водните организми или евентуално са могли да повлияят на развиването на лекарствено устойчиви форми на микробите. 

По думите на създателите на проучването подобен резултат демонстрира световната опасност от фармацевтично замърсяване освен на околната среда, само че и на човешкото здраве.

Бразилия търси 1 милиарда $ помощ от чужбина за избавление на горите на Амазонка

Още от КЛИМАТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР