Учени от университета на Западна Австралия установили, че практикуването на

...
Учени от университета на Западна Австралия установили, че практикуването на
Коментари Харесай

Танци, рисуване, концерти - полезни са за здравето на възрастни хора

Учени от университета на Западна Австралия открили, че практикуването на разнообразни форми на изкуство като занимание и забавление е потребно за психологичното здраве на възрастните хора, написа сп. " Фронтиърс ъв пъблик хелт " (FPH).

За задачите на проучването създателите му са интервюирали хора на възраст над 60 години за да схванат дали през последните 12 месеца са взели участие в активност, обвързвана с изкуство. Участието е варирало от директни занимания като изобразяване или танци до посещаване на културни събития, доброволческа активност в областта на изкуствата и други

Резултатите демонстрират, че 85 % от интервюираните са взели участие в някаква форма на изкуство по един или различен метод. Оказало се, че сходни занимания в свободното време са директно свързани с положителното психическо положение и възприятието за благоденствие. Ефектът се е запазвал без значение от приходите, образованието и житейските събития.

Освен това присъединяване в креативен действия е имало удобен резултат и върху физическото положение на възрастните хора, въпреки и не толкоз изразен, колкото върху психологичното им здраве.

Според учените създаването и популяризирането на стратегии за развлекателни изкуства за пенсионери може да бъде потребен метод към здравословно остаряване и да спомогне за предотвратяването на проблеми с психологичното здраве.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР