Учени от университета на Шефилд установиха, че повечето естествена светлина

...
Учени от университета на Шефилд установиха, че повечето естествена светлина
Коментари Харесай

Колко малко ни трябва, за да бъдем щастливи!

Учени от университета на Шефилд откриха, че множеството естествена светлина в дома усилва щастието, заяви Дейли мейл.

" Като се има поради, че живеем, работим и прекарваме повече време вкъщи от всеки път, архитектите и бизнесмените би трябвало да поставят старания да подобрят естественото осветяване в домовете посредством фактори като състояние и размер на прозорците ", сподели ръководителят на проучването доктор Пабло Наварет Ернандес.

Учените са посочили 25  3D симулации на стаи, кухни и бани с друго естествено осветяване на 750 участници. Някои от прозорците са гледали на север, други - на юг, различавал се е размерът им и броят им. Участниците е трябвало да посочат до каква степен щастливи или тъжни се усещат, гледайки всяка стая.  

Резултатите демонстрират, че естественото осветяване се отразява доста върху възприятието за благополучие. 

Прозорци, заемащи повече от 40 % от стената, водели до най-вече благополучие от всичките 25 сюжета. 

Що се отнася до стените, модерните оголени тухли не са целесъобразни.

" За отразяването и поглъщането на светлината в дома установихме, че гипс и дърво се отразяват добре на чувството за благополучие, само че не и тухлените повърхности ", пишат учените. 

Сегашното проучване не се е занимавало с повода за тези резултати. Предишни писания обаче демонстрираха, че излагането на светлина усилва равнищата на серотонина - хормон на щастието. На хора, страдащи от сезонно афективно разстройство даже се предлага терапия със светлина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР