Учени от университета на Дърам, Великобритания, използваха суперкомпютър, за да

...
Учени от университета на Дърам, Великобритания, използваха суперкомпютър, за да
Коментари Харесай

Суперкомпютър пресъздаде раждането на Луната


Учени от университета на Дърам, Англия, използваха суперкомпютър, с цел да моделират образуването на Луната. Направените симулации демонстрират, че мощен удар е изхвърлил спътника съвсем незабавно в орбитата на планетата.

Известно е, че преди 4,45 милиарда години младата Земя се е сблъскала с протопланета, наречена Тея. Екипът е моделирал стотици разнообразни сюжети на катаклизъма, като е променял ъглите, скоростта, масата и въртенето на небесните тела, до момента в който не е получил непосредствен до действителността резултат, написа сп. " Астрофизикъл джърнъл летърс ", представено от Българска телеграфна агенция.



Данните демонстрират, че се е формирала директно след мощния удар и че външните ѝ пластове съдържат огромни количества земни скали. Учените също по този начин означават, че по време на конфликта се е разтопил по-малко материал, в сравнение с се предполагаше.

" Този метод на образуване може да помогне да се изясни сходството в изотопния състав на, върнати от астронавтите на " Аполо ", и земната тога ", споделят откривателите.

Симулациите също по този начин трансформират визиите на учените за орбитата на. Оказва се, че спътникът е можело да се приближи доста до Земята. Досега се е считало, че в сходна позиция приливните сили ще го раздерат. Моделът обаче демонстрира, че Луната е щяла да остане непокътната и след това да се реалокира на безвредно място.

" Това открива цялостен нов набор от вероятни насочни точки за еволюцията на Луната ", допълват учените.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР