Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че само

...
Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че само
Коментари Харесай

Уроците по пиано подобряват когнитивните способности

Учени от университета на Бат, Англия, са открили, че единствено един час уроци по пиано седмично доста усъвършенства когнитивните качества на възрастните хора, написа сп. " Сайънтифик рипортс ".

Изследването е обхванало 31 души, част от които са били обучавани да свирят на пиано в продължение на един час седмично, а останалите единствено са слушали инструмента.

Експериментът е траял 11 седмици, през които участниците са решавали тест за оценка на равнището на когнитивните качества.

Анализът на резултатите е посочил, че единствено за няколко седмици откакто са почнали да се учат да свирят на музикален инструмент, при изследваните лица доста се е подобрила зрителната и слуховата обработка на информацията. При участниците от първата група също така са намалели признаците на меланхолия, стрес и тревога.

При втората група доброволци не са регистрирани сходни резултати.

Специалистите изясняват, че ученето да се свири на музикален инструмент е комплицирана задача, като процесът включва консолидираното на образни и слухови сигнали, което води до възстановяване на мултисензорните качества. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР