Учени от университета Кийл в Нюкасъл откриха планета, която на

...
Учени от университета Кийл в Нюкасъл откриха планета, която на
Коментари Харесай

Откриха планета, която поглъща напълно светлината на своята звезда

Учени от университета „ Кийл " в Нюкасъл откриха планета, която на процедура гълтам съвсем напълно светлината от най-близката до нея звезда, заяви списание „ Нюзуик “.

Свръхгорещата планета WASP-104b от съзвездието Лъв, която откривателите нарекоха „ парещ Юпитер ", поради нейните температурни особености, гълтам сред 97-99% от светлината на своята най-близка звезда, която се намира на разстояние 466 светлини години от Земята. Това от своя страна значи, че тя отразява по-малко светлина даже от въглен.

„ От всички тъмни планети, за които имаме информация, тази несъмнено е в топ 5. Аз мисля, че е измежду първите три “, съобщи Тое Моцкин, един от откривателите в университета.

 WASP-104b и други извънредно тъмни планети, като TrES-2b и HAT-P-7b, отразяват толкоз малко светлина, че е извънредно мъчно да се дефинира коя тъкмо е най-тъмната.

WASP-104b има маса, сходна на тази на Юпитер, само че доста по-близка орбита до своето слънце, от където идва и името „ парещ Юпитер “. Повечето планети, които са толкоз покрай своята звезда, гълтам към 40-50% от нейната светлина, но  WASP-104b е специфичен образец.

Планетата прави една цялостна обиколка към своята звезда за 1,75 дни, вследствие на което тя е подложена на мощна слънчева радиация и нагряване. В композиция с високото наличие на натрий и калий, планетата съумява да доближи съвсем цялостно усвояване на светлината.

WASP-104b could be the darkest planet ever discovered https://t.co/uaOxDAxSMWpic.twitter.com/D3te2QNrFG

— Newsweek (@Newsweek) April 23, 2018

„ Изказването, че тя е по-тъмна от въглен, е малко заблуждаващо “, споделя Адам Бъроус от университета в Принстън, които взел участие в проучванията на други свръхтъмни планети.

„ Въпреки че отразява по-малко светлина от въглен, газовият колос може да излъчва светлина. Той може да свети в лилаво “, добавя Бъроус.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР