Учени от Улсанския национален институт за наука и технологии (UNIST)

...
Учени от Улсанския национален институт за наука и технологии (UNIST)
Коментари Харесай

Създадоха гъвкава батерия по образ и подобие на тропическо дърво

Учени от Улсанския народен институт за просвета и технологии (UNIST) в Южна Корея са създали еластичен колектор на ток от въглероден полимерен материал. При това за основа е употребявано естествено „изобретение“ — тропическо растение със занимателното название Джаботикаба.

Този колектор е употребен за основаване на гъвкава зареждаема литиево-йонна батерия с водни електролити. Твърди се, че новата батерия е основана под управлението на професор Суджина Парк от корейско учебно заведение по енергетика и химични технологии. При това, той е решил един от главните проблеми на гъвкавите панели — загубата на издръжливост и проводимостта на електродите при прегъване или друга дисторция. Досега нито един от гъвкавите панели поради това не е излязъл на пазара.

За решение е бил употребен проводящ полимерен композит, състоящ се от хибридни пълнители, сходни на плодовете на бразилското дърво Джаботикаба, навътре в които се намират въглеродни нанотръби и сажди. Оказало се, че електрическата проводимост на такава система се резервира даже и при мощен опън.



„Надяваме се, че нашите резултати ще разширят броя на гъвкавите нанокомпозити с електрохимични и механични свойства, налични за потребление в най-различни области.“

От своя страна, професор Со Юн Ким от UNIST е употребявал способ за малоъглово рентгеново разпръскване (SAXS) за премерване на държанието на нанопълнителите в полимерната матрица. Оказало се, че другите типове въглерод в нанопълнителя са довели до образуването на мощно взаимосвързани и поддържащи се между тях мрежи.

В последна сметка е създаден тестов пример на литиево-йонна батерия с описания композит във тип на колектор на ток, който е обезпечил 100% постоянна мощ даже и при дисторция. За „индикатор на работата“ е употребен светодиод.

„Изследването ни може да се улесни създаването на гъвкави нанокомпозити с усъвършенствани електрохимически и механични свойства за потребление в устройства за предпазване на сила и гъвкава електроника“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР