Учени от Стокхолмския център за устойчивост установиха, че хората са

...
Учени от Стокхолмския център за устойчивост установиха, че хората са
Коментари Харесай

Хората са преминали шест от деветте граници, отделящи планетата от катастрофа

Учени от Стокхолмския център за резистентност откриха, че хората са минали шест от деветте граници на планетарното „ работно пространство “, които разделят човечеството от причиняването на необратими вреди на планетата.

Изследването е оповестено в списание Science Advances.

Концепцията за девет планетарни граници беше препоръчана през 2009 година от група учени по земни системи и околна среда, водени от създателя на новата публикация Йохан Рокстрьом от Стокхолмския център за резистентност и Уил Стефен от Австралийския народен университет. Според него прекосяването на една или друга граница, т.е. нарушаването на салдото, заплашва човечеството.

В новото изследване учените показват за първи път количествени индикатори за всички граници. То също по този начин е открило, че към този момент са преминати шест граници: изменение на климата, загуба на биоразнообразие, биогеохимични промени (отстраняване на азот от атмосферата и освобождение на фосфор в океаните), световно ползване на прясна вода, повърхност за потребление на земята и химическо замърсяване. В същото време салдото се утежнява на всички...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР