Учени от Северозападния университет в САЩ заключиха, че у жените,

...
Учени от Северозападния университет в САЩ заключиха, че у жените,
Коментари Харесай

Многодетността ускорява стареенето

Учени от Северозападния университет в Съединени американски щати заключиха, че у дамите, които имат няколко деца, се следят признаци на ускорено клетъчно стареене, заяви Лента.

Изследването обхванало към 1000 филипинки на възраст сред 20 и 22 години. Сто и две дами имали по две деца, 28 дами - по 3 деца, до момента в който 507 участнички в никакъв случай не са били бременни, а останалите имали по едно дете.

У участничките били изследвани биологични маркери на стареенето, като дължината на теломерите и епигенетичната възраст, т.е. количеството епигенетични промени, които нормално се усилват с годините.

Оказало се, че всяко раждане на дете провокира клетъчни промени, които се равняват на стареене със приблизително 0,5-2 години. Теломерите "остарели " с 0,34-3,67 години, а епигенетичната възраст се нараснала с 0,29-0,63 години. При това ранната бременност оказва по-силно влияние върху съкращаването на теломерите, изключително у дамите, които забременели в тийнейджърска възраст.

Учените означават, че по време на бременността епигенетичният статус на клетките не демонстрира признаци на стареене. Това навежда на мисълта за битие на имунологични и физиологични промени при развиването на плода, които включват повишение равнището на естрогена и промени в състава на имунните кафези. Естрогенът може да понижи равнището на окислителния стрес и да отбрани теломерите от увреждания.

Резултатите от проучването са качени на уеб страницата MedicalXpress.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР