Учени от САЩ и Австралия проведоха предклинични проучвания и рандомизирано

...
Учени от САЩ и Австралия проведоха предклинични проучвания и рандомизирано
Коментари Харесай

Надежда: Интраназална ваксина от кокоши яйца ще предпазва от всички щамове на COVID-19

Учени от Съединени американски щати и Австралия организираха предклинични изследвания и рандомизирано следено клинично изпитване на интраназална ваксина фаза I против COVID-19, чиято дейна съставна част, имуноглобулин IgY, се получава от кокоши яйца. Резултатите са оповестени в сървъра medRxiv.org preprints, съобщи БГНЕС.

Учените считат, че групов имунитет може да се реализира, в случай че се имунизира 70-80% от популацията на света. Днес междинната стойност в международен мащаб е под 60%, а в разрастващите се страни - под 10%.
Специалист по здравно право слага под подозрение ефикасността на зеления документ против Омикрон
Здравните управляващи би трябвало да обсъдят до каква степен зеленият документ е ефикасен на фона на разпространяването на Омикрон. Данните от други дъ...
Прочети повече
Има доста фактори, които попречват всеобщото имунизиране - колебливост във връзка с имунизациите, дефицит на съществени съставки, нужни за създаването на ваксини, сложни условия за предпазване и превозване. Ето за какво учените са изправени пред предизвикването да разработят ефикасни, безвредни, лесни за произвеждане и евтини други възможности за попречване и понижаване на риска от заразяване с COVID-19.

Коронавирусът SARS-CoV-2 навлиза в организма основно през носната лигавица, в която има нараснали равнища на рецептора на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2). Шиповият протеин на вируса се свързва с този рецептор и го употребява, с цел да навлезе в клетките. Затова антителата, които се ползват интраназално, т.е. през носа, могат да играят решаваща роля в предотвратяването и предаването на инфекцията. Интраназалните ваксини се употребяват интензивно за попречване на доста респираторни болести при хора и животни.

Авторите са създали на ниска цена метод за бързо приемане на огромни количества антитела от интраназални ваксини за COVID-19. Те са инжектирали кокошки носачки с рецепторно-свързващия домейн (RBD) на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Две до три седмици след тази имунизация, в яйцата на кокошките са били регистрирани задоволителни равнища на IgY антитела против SARS-CoV-2.

Клиничните изпитвания във фаза I демонстрират, че тези антитела са безвредни и се понасят добре от здрави хора под формата на интраназални капки. Антителата са прилагани на здрави възрастни участници в възходящи дози в продължение на четиринадесет дни и всички участници са посочили безвреден и търпим профил.
Експерти на СЗО: Трябват нови коронавирус ваксини, бустери от сегашните няма да са устойчива тактичност
Стратегия на база слагане бустерни дози от в началото създадените ваксини против COVID-19 най-вероятно няма да е устойчива и подхо...
Прочети повече
Едно от преимуществата на кокошите антитела IgY е, че те понижават риска от тежки имунни реакции. При нито един от участниците откривателите не записват IgY или нараснали равнища на цитокини в серума, което демонстрира, че антителата работят добре на равнището на носната лигавица и не се отсрочват в кръвта. Последното е доста значимо, защото изключва появяването на систематичен инфекциозен имунен отговор. Според създателите такава ваксина може да се употребява при необятен кръг от хора, в това число имунокомпрометирани хора, възрастни хора, хора с ревматоиден фактор и деца. Единственото изключение са хората, които са алергични към яйчени жълтъци.

Учените означават, че интраназалната ваксина, основана на имуноглобулин от кокоши яйца, ще работи против всички разновидности на ковид.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР