Учени от океанския институт Шмид“, с помощта на изследователския плавателен

...
Учени от океанския институт Шмид“, с помощта на изследователския плавателен
Коментари Харесай

Заснеха изключително рядък „стъклен“ октопод

Учени от океанския институт „ Шмид “, благодарение на изследователския кораб „ Фалкор “, се гмурнаха в дълбините край островите Феникс, архипелаг в Микронезия, и се натъкнаха на голям брой невероятни гледки. Самата експедиция съставлява същински героизъм – това е най-мащабното гмуркане в дълбоководните коралови и гъбни екосистеми в района.

Един от най-впечатляващите организми, уловен от камерите, е така наречен „ стъклен “ октопод. Това е извънредно необичаен и хубав тип с транспарантно тяло. Vitreledonella може да бъде забелязан по какъв начин плува през водата, като оптичният нерв, очните му ябълки и храносмилателната му система са изложени напълно на показ.

Преди тази невероятна среща учените са разполагали със напълно малко фрагменти на тези много мистериозни животни. Ето за какво пленителното видео на института има извънредно висока академична стойност. Преди него тези октоподи са били изучавани най-вече от останките, откривани в някои хищници. Както и сами можете да си визиите, те изобщо не са изглеждали толкоз красиво.

Мисията е била допълнена от отдалечено оперираната машина SuBastian, на която не ѝ се постанова да се тревожи за баротравми - увреждания, породени от увеличение на налягането на въздуха или водата, да вземем за пример по време на самолетен полет или гмуркане. Благодарение на SuBastian учените получават достъп до някои от най-дълбоките точки на района. Тук те зърват по какъв начин китовата акула - най-голямата риба изобщо – плува в мрачните дълбини. Една от най-големите мистерии на подводния свят е обвързвана точно с нея - ние към момента не знаем къде тъкмо раждат тези колоси. Интригуващи клипове като този, на който виждаме китова акула на повече от 12 метра дълбочина, ни приближават с една крачка по-близо до отговора.

Един от най-комичните моменти пък включват група от раци, които крадат риби един от различен – държание, което е неповторимо за тези животни.

Можете да научите повече за находките, направени по време на експедицията,.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР