Учени от няколко континента ще посетят България на 25-27 септември

...
Учени от няколко континента ще посетят България на 25-27 септември
Коментари Харесай

Научна конференция в областта на растителната биология и биотехнология привлича учени от България и чужбина

Учени от няколко континента ще посетят България на 25-27 септември 2023 година, когато в Пловдив ще се организира второто издание на Международна конференция по растителна систематична биология и биотехнология (ICPSBB 2023). Kонференцията е най-мащабното за страната интернационално събитие в тази научна област и ще притегли учени от България, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Китай, Нова Зеландия, ЮАР, Германия, Израел и др. 

ICPSBB 2023 е самодейност на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ). Това е първият български Център за върхови достижения в региона на растителната биология и биотехнология, финансиран със средства от Европейска комисия по стратегия Teaming на “Хоризонт 2020 ” и съфинансиран от Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък ”. Проектът беше безплатно подсилен от Община Пловдив, която даде терен за градежа на научния комплекс на ЦРСББ в ж.к. „ Тракия “, което ще способства за налагането на града като научна дестинация и привлекателен център за високо профилирани учени от целия свят.

Събитието планува лекционни панели, постерни изложения и спорен конгрес, в границите на които участниците ще обменят познания и опит за развиването на растителните науки в България и по света. Сред главните тематики на конференцията са абиотичен и оксидативен стрес при растенията, биоинформатика и компютърно моделиране, растителна биотехнология, генетика и геномика, молекулярна биология, развиване на растенията, растителна систематична биология, еволюционна биология,  и други

Конференцията се провежда от ЦРСББ за повторно и упованията са тази година тя да събере на едно място представители на академичната общественост, аграрни производители, и частни компании от България и чужбина, давайки естрада за презентации и полемики по обособени научни посоки, значими за учените, бизнеса и обществото като цяло.

“Горди сме, че имаме опцията да притеглим известни учени, които да дойдат в България и да обменят опит и познания с сътрудници от страната. Приносът на българските учени в този продан е забележителен и експертизата на откривателите в ЦРСББ са доказателство за капацитета на България да развива просвета на международно равнище ”, акцентира проф. Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ и уредник на конференцията.

Конференцията ще се организира от 25 до 27 септември 2023 година в новопостроения научно-изследователски комплекс на ЦРСББ в Пловдив.

Повече информация за събитието може да прочетете.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР