Учени от няколко европейски университета са изчислили данък върху месото,

...
Учени от няколко европейски университета са изчислили данък върху месото,
Коментари Харесай

Цените на мръвката до 60% по-високи, ако се въведе данък върху месото

Учени от няколко европейски университета са пресметнали налог върху месото, който би покрил екологичните разноски, свързани с потреблението на говеждо, агнешко, свинско и птиче месо.

Дискусията за налога върху месото се води от много време. Според холандската коалиция TAPP тя е за обезпечаване на т.нар обективни цени на месото, т.е. цени, които регистрират екологичните разноски от отглеждането на животни, написа профилираното издание Agrozona.bg.

Според основателите цените на месото би трябвало да се покачват редовно. Остава въпросът на какво равнище. Данъкът върху месото ще бъде обвързван с нарастване на цените на месото от 20 на 60 %, оповестява AgraEurope. Това е заключението на учени от няколко европейски университета в взаимно изследване, водено от Холандския стопански университет в Утрехт.

Размерът на налога зависи от типа на животните

„ Нашият обзор допуска, че органичният налог върху месото в страните с високи приходи би нараснал настоящата му цена на дребно с най-малко 20-60% “, показват създателите на разбора.

Според тях долната граница на разноските за околната среда е:

– говеждо месо – 5,76-9,21 USD / kg;

– агнешко и овнешко месо – 3,71 USD / kg;

– свинско месо – 1,94 USD / kg;

– домашни птици – 1,51 USD / kg.

Въпреки това, както акцентират създателите на проучването, прегледът демонстрира единствено по-ниския размер на разноските за околната среда и оценката е доста консервативна, защото не вземат поради обществените разноски от загубата на биологично многообразие и здравните резултати от замърсяването на въздуха, обвързвано с отглеждането на животни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР