Учени от НАСА, използвайки инструмент, предназначен за изследване на влиянието

...
Учени от НАСА, използвайки инструмент, предназначен за изследване на влиянието
Коментари Харесай

НАСА разработи уред, откриващ свръхизточници на метан от Космоса

Учени от НАСА, употребявайки инструмент, предопределен за проучване на въздействието на праха върху климата , са разпознали повече от 50 места по света, които отделят огромни количества метан - разработка, която може да помогне в битката с мощния парников газ.

" Ограничаването на излъчванията на метан е от основно значение за ограничение на световното стопляне ", съобщи админът на НАСА Бил Нелсън . " Тази вълнуваща нова разработка освен ще помогне на откривателите да открият по-добре от кое място идват приключванията на метан, само че и ще даде визия по какъв начин те могат да бъдат отстранени бързо ".

От НАСА обявиха, че планът " Изследване на източниците на минерален прахуляк на земната повърхнина " (EMIT) има за цел да подкрепи разбирането на въздействието на въздушния прахуляк върху климата.

Но EMIT, който беше конфигуриран на Международната галактическа станция през юли и може да се концентрира върху области, дребни като футболно игрище, сподели дарба да открива съществуването на метан.

От НАСА оповестиха, че до момента са разпознати повече от 50 " суперизлъчватели " на метан в Централна Азия, Близкия изток и югозападната част на Съединени американски щати. Повечето от тях са свързани със бранша на изкопаемите горива, отпадъците или селското стопанство.

Кейт Калвин , основен академик и старши консултант на НАСА по въпросите на климата, съобщи, че " спомагателните благоприятни условия на EMIT за разкриване на метан оферират забележителна опция за премерване и наблюдаване на парниковите газове, които способстват за изменението на климата ".

Метанът е виновен за към 30 % от световното повишаване на температурите досега.

Макар и да се среща доста по-рядко в атмосферата от CO2, той е към 28 пъти по-мощен като парников газ в продължение на столетие. За интервал от 20 години той е 80 пъти по-мощен.

Метанът се задържа в атмосферата единствено десетилетие, до момента в който при CO2 този интервал е стотици или хиляди години.
Това значи, че внезапното понижаване на излъчванията може да понижи с няколко десети от градуса по Целзий плануваното световно стопляне доникъде на века, което ще помогне да се резервира задачата на Парижкото съглашение за ограничение на междинното повишение на температурата на Земята до 1,5 градуса по Целзий, съгласно Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP).

" EMIT евентуално може да открие стотици суперемитери - някои от тях, видяни по-рано посредством въздушни, галактически или наземни измервания и други, които не са били известни ", обявиха от НАСА.

Андрю Торп , софтуерен откривател в Лабораторията за реактивни мотори, който управлява работата на ЕMIT за разкриване на метан, съобщи, че някои от метановите шлейфове, засечени от EMIT, са измежду най-големите, следени в миналото. " Това, което открихме единствено за малко време, към този момент надвишава упованията ни ", сподели Торп.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР