Учени от Мичиганския университет обясниха защо външният слой на атмосферата

...
Учени от Мичиганския университет обясниха защо външният слой на атмосферата
Коментари Харесай

Астрономи разкриха главната тайна на Слънцето

Учени от Мичиганския университет обясниха за какво външният пласт на атмосферата на Слънцето, т.е. слънчевата корона, е доста по-горещ от повърхността на светилото, заяви уеб сайтът "Сайънс дейли ".

Те се надяват сондата "Паркър ", която ще се приближи на рекордно близко разстояние до Слънцето, да удостовери хипотезата им.

По мнението им, вследствие на мощното нагряване слънчевата атмосфера се усилва неведнъж спрямо диаметъра на Слънцето, като освен това температурата на тежките йони е 10 пъти по-висока от тази на водорода.

Във въпросната зона има алфвеновски талази - появяващи се в плазмата магнитохидродинамични талази, които се популяризират край силовите линии на магнитното поле и се движат сред повърхността и външния пласт на атмосферата. В известната като алфвеновска точка зона на короната вълните не могат да се върнат към Слънцето заради високата скорост на слънчевия вятър.

Под алфвеновската точка заредените частици изпитват върху себе си въздействието на вълните. Астрономите проучили на какво разстояние от повърхността се приключва нагряването на хелиевите йони. Оказало се, че външният завършек на зоната на прегряването е на разстояние 10-50 слънчеви радиуса.

Учените считат, че изстреляната предходната година сонда "Паркър " ще събере данни, които ще поддържат заключенията им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР