Учени от Ливърпулския университет откриха особен вид океански вихри, които

...
Учени от Ливърпулския университет откриха особен вид океански вихри, които
Коментари Харесай

Учени идентифицираха загадъчни океански вихри

Учени от Ливърпулския университет откриха необикновен тип океански вихри, които могат с висока скорост да пренесат морски животни на огромни дистанции, заяви Лайф.

Диаметърът на океанските вихри доближава няколкостотин или няколко хиляди километра. Вихрите припомнят кръгови придвижвания на въздуха в атмосферата и могат да пренесат студена или топла вода.

Новооткритият тип вихри са кръстени "димни пръстени ". Става въпрос за двойка свързани между тях вихри, които се въртят в противоположни направления. Скоростта им е 10 по-голяма от тази на нормалните океански вихри. Причината за това събитие към този момент е неразбираема.

"Димните пръстени " са открити чрез разбор на сателитни данни за морското равнище и температурите на водната повърхнина. Учените следили двойки вихри край австралийския бряг в Тасманово море и в южната част на Атлантика.

Подобни димни пръстени могат да съществуват към 6 месеца, преди да се разпаднат на няколко по-малки пръстена. Макар океанските вихри да се движат най-вече от изток на запад, двойките вихри се движат на изток.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР