Учени от Института по океанология при БАН във Варна ще

...
Учени от Института по океанология при БАН във Варна ще
Коментари Харесай

Учени ще възстановяват полетата от морски треви в Бургаския залив

Учени от Института по океанология при Българска академия на науките във Варна ще възвръщат полета от морски треви, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на научното звено доц.д-р Николай Вълчев. По думите му планът ще се осъществя в част от Бургаския залив, където се срещат тези растения.

Опитваме се да възстановим полета от морски треви, тъй като е открито, че те могат да играят пречистваща роля за качеството на водата и да понижат въздействието на вълните и теченията, което да понижи заплахата от наводнения и ерозия, изясни Вълчев. По думите му подводните полета биха съдействали и за нарастване на биоразнообразието, тъй като са среда, в която рибите хвърлят своя хайвер. Тревите са и едни от дребното типове, които фиксират атмосферния въглерод в себе си и оказват помощ за понижаване на парниковите газове в атмосферата, добави Вълчев.

Изчезването на полетата се дължи на замърсяването и повишението на мътността на морската вода, сподели още ученият. На въпрос дали траленето на дъното от риболовците играе отрицателна роля, той уточни, че резултатът от тази активност е стеснен, защото тревите са на плитко, намират се покрай брега, на дълбочина най-вече 50-60 сантиметра.

Идеята на варненските учени е да възвръщат полетата посредством засяване. Това ще бъде усилена водолазна работа, изясни Вълчев. По думите му в този момент текат изследвания и опити, търсят се и разновидности по какъв начин насажденията да бъдат предпазени по най-хубавия метод. Директорът на института посочи, че се надява действителното осъществяване по възобновяване на полетата от морски треви да започва до една година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР