Учени от института Макс Планк“ за астрономия в Германия откриха

...
Учени от института Макс Планк“ за астрономия в Германия откриха
Коментари Харесай

Астрономи откриха загадъчен обект в отдалечена област на Вселената

Учени от института „ Макс Планк “ за астрономия в Германия откриха мистериозен обект в отдалечена област на Вселената , който може да промени вижданията за образуването на звездите, заяви Сайънс алърт.



Бил следен квазарът Р183+05, който се намира на разстояние 13 милиарда светлинни години от Земята. Специалистите установили, че светлината от квазара минава през облак газ и прахуляк, който не пропуща някои дължини на вълната. Облакът се е формирал 850 млн. години след Големия гърмеж. Предполагаше се, че е зародил в резултат на детонация на звезди от така наречен популация III. Изяснило се обаче, че е формиран от химични детайли, които би трябвало да са свързани със свръхнови от вид Ia.

Известно е, че виталният цикъл на звезди, които в края на краищата се трансформират в свръхнови от вид Ia, е с дълготрайност минимум 1 милиарда години. Получените резултати демонстрират, че е трябвало въпросните звезди да еволюират доста бързо, с цел да може да се образува облакът. Учените допускат, че откритието им може да промени визиите за живота на звездите или космологичните модели за еволюцията на Вселената.

Хипотетичната популация III е образувана от първите звезди, които се родили през първите 100 милиона години след Големия гърмеж. Те били доста солидни, а продължителността на живота им била 1 млн. години.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР