Учени от Харвардския медицински институт откриха механизъм, свързан със стареенето

...
Учени от Харвардския медицински институт откриха механизъм, свързан със стареенето
Коментари Харесай

Учени откриха механизъм, свързан със стареенето

Учени от Харвардския медицински институт откриха механизъм, обвързван със стареенето на имунната система, поради който възрастните хора са с по-голям риск от затруднения в резултат на инфекциозни болести, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

По време на опити с мишки било открито, че у възрастните гризачи е налице недостиг на Т-клетките, които нападат причинителите на заболявания и също така вземат участие във образуването на имунна памет. Били симулирани сигнали, които предизвестяват имунната система за проникването на патогени, като задачата била да се задействат Т-клетките. Но у възрастните гризачи Т-клетките били с отслабени функционалности, като по-специално растели по-бавно, произвеждали малко количество сигнални молекули и бързо умирали.

Учените установили, че в Т-клетките у възрастните гризачи е налице незадоволителна интензивност на метаболитния път, на така наречен метаболизъм на едновъглеродните фрагменти. Става въпрос за поредност биохимични реакции в митохондриите и цитозолите на клетките. В рамките на процеса се образуват аминокиселини и нуклеотиди, които са с роля на строителни блокчета надлежно на белтъци и ДНК. С помощта на метаболизма на едновъглеродни фрагменти Т-клетките се възвръщат и разделят.

Учените добавили в клетките два съставния елемент на едновъглеродния метаболизъм. Това разрешило да се усили разпространяването на Т-клетките и за тях рискът от гибел да намалее.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР