Учени от Фраунхофер са използвали ултратънки диамантени мембрани за драстично

...
Учени от Фраунхофер са използвали ултратънки диамантени мембрани за драстично
Коментари Харесай

Наистина полезно: Диамантените наномембрани намаляват 10 пъти температурата на смартфоните и дават възможност за тяхното много по-бързо зареждане

Учени от Фраунхофер са употребявали ултратънки диамантени мембрани за фрапантно изстудяване на електронните съставни елементи. Както и за увеличение на скоростта на зареждане на смарт телефоните, електрониката и даже електрическите автомобили. Това е допустимо с помощта на отличната топлопроводимост на диаманта.

Топлината нормално е неподходящ непряк резултат от потреблението на електричество. Нейното прекалено количество може да повреди съставените елементи и устройствата, от време на време необратимо. Поради това ръководството и отвеждането на топлината е главен фактор при проектирането на електрониката, като радиаторите нормално са направени от мед или алуминий. Проблемът е, че тези метали са и положителни проводници на електричество, тъй че нормално е нужен още един изолационен пласт. Затова при новото проучване екипът на Фраунхофер се обръща към диаманта, който е отличен проводник на топлота, само че в същото време е доста добър изолатор на електричеството.

Според изданието New Atlas впечатляващият резултат е реализиран благодарение на диамантена мембрана. Известно е, че диамантът има извънредно висока топлопроводимост. Учените са сложили ултратънък пласт от този материал сред медния нагревател и другите детайли на електрониката, склонни към нагряване. Получилият се резултат се оказа изумителен.

Оказа се, че диамантена наномембрана с дебелина 1 микрометър доста понижава температурата на съставния елемент. В някои случаи – до невероятните 10 пъти. Допълнителен потребен резултат е ускоряването на процеса на зареждане на батерията с до 5 пъти, защото нагряването е главният непряк резултат и възпиращ фактор при този развой.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР