Учени от Държавния са открили уникална черна дупка, която е

...
Учени от Държавния са открили уникална черна дупка, която е
Коментари Харесай

Откриха най-близката черна дупка до Земята

Учени от Държавния са разкрили неповторима черна дупка, която е счупила два астрономически върха по едно и също време, написа Би Би Си.

Тя се намира най-близо до нашата Слънчева система - дистанцията до черната дупка е съвсем три пъти по-малко, в сравнение с до предходния " рекордьор ".

Второ - от всички открити до момента сходни обекти този е най-малкият. Толкова, че не се вписва в съществуващата подредба - за него би трябвало да се измисли и нова категория.

Да се назова една черна дупка " дребна " е допустимо единствено в случай че приказваме за галактическите стандарти: тя въпреки всичко е към три пъти по-тежка от Слънцето, т.е. съвсем милион пъти по-голяма от масата на нашата планета.

Снимка: iStock

" Близост " - когато става дума за дистанции сред астрономически обекти - също е доста релативно разбиране. Наблюдаваната черна дупка се намира в нашата вселена - Млечния път, в съзвездието Еднорог, само че е отдалечена от Земята на към 1500 светлинни години.

Въпреки това, по галактическите стандарти, черната дупка в действителност е на „ една ръка разстояние “.

За съпоставяне, свръхмасивната черна дупка Стрелец А*, намираща се в центъра на Млечния път, е към 18 пъти по-далеч от Земята.

А на неповторима фотография, оповестена от учени преди две години, е сниман хоризонтът на събитията на черната дупка (Messier 87), където светлината пътува до Земята към 36 хиляди пъти по-дълго.

Авторите на откритието към този момент са съумели да нарекат черната дупка джудже Еднорог - поради нейната уникалност и местонахождение.

" Фактът, че такава черна дупка е открита в нашата вселена - е невероятна вест - сподели пред Би Би Си Оливър Йенрих, който управлява отдела за астрофизични проучвания в Европейската галактическа организация.

„ Още повече че методът, посредством който е открита, може да помогне за намирането на други черни дупки със звездна маса, които към момента не са открити с обичайните способи “, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР