Учени от Черноморския технически университет (ЧТУ) в Турция са установили

...
Учени от Черноморския технически университет (ЧТУ) в Турция са установили
Коментари Харесай

Учени от турски университет установиха завишени нива на тежки метали в Черно море

Учени от Черноморския механически университет (ЧТУ) в Турция са открили несъразмерни равнища на тежки метали в Черно море край турския бряг при проучване на водни проби, заяви DHA, представена от БГНЕС. 

В рамките на изследването учените са взели проби от 1100 км от крайбрежието и са разкрили към 10 разнообразни тежки метали във водата. Установено е, че равнищата на олово и мед са по-високи от естественото в региона на град Сюрмене, а равнищата на арсен са превишени в региона на Орду. Във водния състав има и токсични метали като стронций, ванадий, алуминий, никел, кобалт и лантан.

" Нивата на мед и олово са превишени в околните региони на Хопа, Чамбурну и Чаели заради съществуването на доста мини, макар че се поставят старания за понижаване на наличието им ", отбелязва в коментар до организацията проф. Корай Озжекер от университета. Той акцентира, че заради наличието на метали във водния състав и в тинята се предизвикват крайни вреди на хората, защото металите нормално се натрупват в телата на рибите и другите морски животни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР