Учени от БАН започват разработка над втори вариант на българската

...
Учени от БАН започват разработка над втори вариант на българската
Коментари Харесай

БАН с втори вариант на ваксината срещу COVID-19

Учени от Българска академия на науките стартират разработка над втори вид на българската ваксина против ковид и ще има друг коктейл от антигени спрямо първата. Това съобщи пред „ Здравен Телеграф “ шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. доктор Пенка Петрова.

Идеята, която ще се финансира от фонд „ Научни проучвания “ е друга от тази, над която експертите към този момент работят с помощта на институт „ Пастьор “ в Париж. Над втория вид на имунизацията ще се трудят учени от департамента по имунология с началник проф. Андрей Чорбанов.

Прототипът на първия препарат, над който се работи от месеци, ще бъде подготвен до Нова година. „ Избрани са вирусните антигени, против които да се работи. Има разнообразни типове ваксини. Едните, които ще се закупят от България са въз основата на осведомителна РНК, която доставя информация на клетките за производството на вирусни белтъци, против които да се построява имунен отговор.

Нашата разработка прескача този стадий и в действителност като протеинова ваксина работи непосредствено против избрани вирусни белтъци, като се построява имунен отговор и имунната система се образова да разпознава в точния момент и да унищожава вируса “, описват от Института по микробиология.

През 2021 година ще стартират тестванията над животни, като една част от опитите ще бъдат направени в институт „ Пастьор “ в Париж. Всяка една от лабораторните мишки, над които ще се вършат проби, коства към 200 $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР