Учени от Българската академия на науките участват в мултидисциплинарен проект,

...
Учени от Българската академия на науките участват в мултидисциплинарен проект,
Коментари Харесай

Учени от БАН участват в мултидисциплинарен проект за миграцията на птиците през Европа

Учени от Българската академия на науките вземат участие в мултидисциплинарен план , проследяващ миграцията на птиците през Европа, заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

Институтът за биоразнообразие и екосистемни проучвания /ИБЕИ/ при Българска академия на науките е член на Европейската мрежа за радарно наблюдаване на придвижването на животните - ENRAM: . Това е изследователска мрежа, чиито действия са финансирани по програмата COST (Европейско съдействие в науката и технологиите) от октомври 2013 година до октомври 2017 година

Проф. Павел Зехтинджиев и Боя Мичев от ИБЕИ-БАН, дружно с откриватели от цяла Европа и необятен набор от специалисти - в това число от екологията, биогеографията, орнитологията, ентомологията, метеорологията, математиката и инженерството, сплотиха сили в тази област на аероекологията за отдалечено наблюдаване на миграцията на животните за първи път в границите на доста страни. По този метод към този момент съществуващите старания за наблюдаване и прогнозиране на моделите на придвижване на животните могат да бъдат координирани и разширени до континентален мащаб, разясняват учените.

Чрез основаването на тази координирана мрежа от учени и с мултидисциплинарния метод ENRAM се е затвърдила водещата позиция на Европа в потреблението на радари за изследвания на придвижването на животните, като тази област на науката е направена огромна стъпка напред.

Резултатът от този мултидисциплинарен научноизследователски план е довел до публикуването на първата картина на миграцията на птиците през целия европейски континент, както и на пространствената и времевата динамичност на този развой.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР