Учени от Австралия установиха как COVID-19 поразява мозъчните клетки, което

...
Учени от Австралия установиха как COVID-19 поразява мозъчните клетки, което
Коментари Харесай

Ето как новият коронавирус поразява мозъчните клетки

Учени от Австралия откриха по какъв начин COVID-19 поразява мозъчните кафези, което може да изясни дълготрайни неврологични недоволства като мозъчна мъгла, загуба на подушване и усет и други на инфектирани с новия ковид, заяви на уеб страницата си университетът Макуори в Сидни, Австралия.
Много вируси, измежду които и SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, може да заразят мозъка и да накарат мозъчните кафези да се сливат, да не действат обикновено или въобще да спрат да действат, откри проучването.
Резултатите могат да обяснят за какво някои пациенти с COVID-19 изпитват главоболие, положението, станало известно като " мозъчна мъгла ", загубата на нюх за аромат и усет и други дълготрайни неврологични признаци, сподели проф. Ларс Итнър от университета в Сидни.
Увредените мозъчни кафези могат да скрият вируса от имунната система и това евентуално изяснява за какво SARS-CoV-2 може да бъде открит в мозъците на пациенти с дълъг Коронавирус месеци откакто са се заразили.
Изследването, чиито резултати бяха оповестени в профилираното издание " Сайънс адвансис ", е извършено от учени от университета Макуори, университета на Куинсланд, Института за мозъка на Куинсланд и университета на Хелзинки. То демонстрира, че някои вируси провокират обединение на мозъчни кафези при мишки и при хора, което изяснява хронични неврологични признаци като главоболие, мозъчна мъгла и безсилие.
Някои вирусни мозъчни инфекции са смъртоносни, други провокират инфектиране, а нашето проучване сподели, че може да има и различен резултат, когато мозъчните кафези на гостоприемника се сливат, вследствие на това евентуално не действат обикновено, сподели проф. Ларс Итнър, шеф на Центъра за проучване на деменцията в университета Макуори. 
Изследването открива също, че шиповидният протеин на SARS-CoV-2 се настанява в съединените мозъчни кафези, което оказва помощ на вирусите да завладяват имунната система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР