Учени очакват пик на заболелите в средата на седмицата Затварят

...
Учени очакват пик на заболелите в средата на седмицата Затварят
Коментари Харесай

Вечерен час за учениците заради Омикрон вълната

Учени чакат пик на заболелите в средата на седмицата
Затварят фитнеси, понижават потенциала на заведенията

Вълната Омикрон продължава да се разраства у нас, като нейният пик учени чакат в средата на седмицата. Тогава потвърдените случаи в системата евентуално ще стигнат 15 000 души дневно. Заради настъпването на вируса в страната още от през днешния ден влизат в действие нови ограничавания по области. Сред тях на доста места е и вечерен час за учениците, които към този момент са в дълга междусрочна почивка, която продължава до неделя – 6 февруари.

В Бургас се не разрешава малолетните да посещават търговски центрове и заведения без аставник, а до 50 на 100 се лимитира публиката на културни и спортни събития.

Ограничението е в действие до 6 февруари и за подрастващите в област Добрич, както и в област Силистра, само че при посещаване след 22 часа. Там затварят и детските градини. Пак до края на ваканцията в Перник също ще има вечерен час за учениците от всички класове. След 20 часа вечерта те нямат имат право да се придвижват без родител или компаньон.

Временни ограничения влизат в действие и в общините Монтана и Вършец до неделя. Забранява се на учениците под 18 години да посещават кафенета и места за забавление след 20:00 часа без компаньон - родител или аставник. В община Монтана се не разрешава провеждането на фестивали и събори. Във Вършец се затварят фитнес залите и се не разрешава провеждането на всеобщи мероприятия.

В Пловдив обектите на закрито ще работят на половин потенциал. Работното време ще бъде от 5 до 22 часа.

Статистика за 2021 година:
12 пъти по-малко инспекции през лятото

6149 акта за административни нарушавания по Закона за здравето и 1418 досъдебни производства са формирани през предходната година след инспекции на Министерство на вътрешните работи за съблюдаване на ограниченията. Това дава отговор вътрешният министър Бойко Рашков на въпрос на депутата Христо Терзийски.

Оказва се, че минимум актове са формирани през юни и юли - надлежно 59 и 76 броя, а приблизително 12 пъти повече или най-вече е имало през първите три месеца и през октомври, когато бе въведен зеленият документ - януари (1192), февруари (1066), март (710) и октомври (878).

Най-много формирани досъдебни производства има през февруари (176), март (183), април (183) и септември (152), а минимум - юни (93), януари (73), юли (65) и декември (54).

Грип и ковид с идентични признаци измежду децата



Карат леко последния вид COVID-19

Грип и ковид сега върлуват измежду децата, като клиничната картина постоянно е идентична, по тази причина е добре да се направи тест за COVID-19. Това поучават педиатри в разгара на петата вълна у нас.
Въпреки че Омикрон заразява повече и децата, при тях не се следи вирусът да визира белите дробове, както това се случва при възрастните, изясни шефът на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев” доктор Благомир Здравков.

„ Омикронът визира най-често горните дихателни пътища. При най-малките се демонстрира като бронхиолит, изясни доктор Здравков. При този вид на вируса самият белодробен паренхим - дихателната повърхност на белия дроб, се визира относително по-рядко “, сподели той.

Д-р Здравков изясни и че във имунизационния пункт на детската болница от началото на годината са имунизирани над 250 деца против ковид. „ Не сме следили никакви съществени и нежелани лекарствени реакции от имунизацията против COVID-19. Много е значимо да бъдат ваксинирани децата, които имат съпътстваща патология”, изясни още експертът.

По думите му децата, инфектирани с COVID-19, са се нараснали, само че доста дребна част от тях за благополучие имат потребност от болнично лекуване. Останалите могат да бъдат лекувани в домашни условия, акцентира той. Най-честите признаци са хрема, кашлица, болки в гърлото и главоболие.

Лекарите напомнят, че при децата може също да се получат затруднения след прекаран COVID-19, по тази причина е добре родителите да наблюдават за обрив, температура и да потърсят доктор, в случай че следят сходни признаци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР