Учени, които се опитват да спасят от изчезване суданския бял

...
Учени, които се опитват да спасят от изчезване суданския бял
Коментари Харесай

Учени създадоха ембриони в опит да спасят от изчезване бял носорог

 Учени, които се пробват да спасят от изгубване суданския бял носорог, сътвориха два нови ембриона от най-застрашения от изгубване бозайник в света. Така броят на съществуващите ембриони стана пет.

Няма живи мъжки носорози от типа, а нито една от останалите две представителки на типа на планетата - майка и щерка, които живеят в Кения, не може да износи плода. Учените се надяват да съумеят да вграждат ембрионите от яйцеклетки и замразена сперма на умряли мъжки на сурогатни майки от други типове носорози.

Работата на екипа учени от организация " БайоРескю " бе блокирана поради пандемията от новия ковид и наложените ограничавания в пътуванията, заради което някои процедури се забавиха.

" 2020 година бе сложен тест за всички ни, само че за никой академик не е типично да се предава ", сподели ръководителят на " БайоРескю " Томас Хилдебранд от Института за проучване на дивата природа " Лайбниц " в Германия.  " За Коледа получихме подарък - два ембриона. И сме извънредно щастливи ", сподели той.

Петте ембриона се съхраняват в течен азот в лаборатория в Кремона, Италия. Учените се надяват първото бебе от типа судански бял носорог да се роди до три години и популацията да се усили в идващите две десетилетия.

Суданският бял носорог е живял на територията на няколко страни в източните и централните региони на Африка, само че популацията е намаляла внезапно поради бракониерство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР