Учени извлякоха повече от 5,5 куб. м въздух, уловен в

...
Учени извлякоха повече от 5,5 куб. м въздух, уловен в
Коментари Харесай

Откриха въздух от 1870 г. в Антарктида

Учени извлякоха повече от 5,5 куб. м въздух, уловен в антарктически лед надълбоко под повърхността, заяви Българска телеграфна агенция.
Питър Неф от Вашингтонския университет сподели, че пробите съставляват най-голямото налично количество въздух от 70-те години на 19-и век.

Учените са извадили дълбочини проби лед от шест сондажа в Антарктида на 800-километров сектор. Те са събрали общо 5 т лед и са разтопили проби в специфични вакуумни камери в лаборатория. Така са получили 5,5 куб. м чисти проби атмосферен въздух, стигащи обратно във времето до 1875 година Най-късната е от 2010 година

Специалистите желаят да открият какъв брой хидроксил е имало в околната среда в разнообразни интервали през последните 150 години.

Хидроксилът от време на време се назовава почистващ, тъй като може да разгражда парникови газове, преди да се преобразува. Той обаче е малотраен и съществуването му мъчно може да бъде измерено директно.

Вместо това учените желаят да открият съществуването на въглерод-14 моноксид, който се унищожава от хидроксила и нормално се среща във въздушните мехурчета в леда. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР